Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Dary kraje - krámek s poctivými potravinami

Dary kraje - krámek s poctivými potravinami

14. 12. 2023 - ZLÍN - Čerstvé, kvalitní, chutné a přímo od zdroje. Kdo by nechtěl kupovat takové potraviny. Ve Zlíně poskytuje takovou kvalitu prodejna Dary kraje. Obchod, který jako první ve Zlíně založili bratři Lečbychovi. A od myšlenky k realizaci nebylo daleko, protože právě tady takový obchod chyběl.

Aby lidé nemuseli pro čerstvé potraviny jezdit jednou za čtrnáct dní na farmářské trhy a farmáři zase nemuseli čekat na trhy se svými produkty,“ vysvětluje pro Štamgast a Gurmán Dušan Lečbych.

Dnes už je nabídka regionálních potravin běžná i v supermarketech, řekněte, jak si lidé zvykli a máte stálé zákazníky?

Lidé zájem mají. Konkrétně u nás. Je to dáno hodně tím, že jsme ve Zlíně byli první. Už ten start před jedenácti lety byl hodně rychlý. Během jednoho, dvou měsíců, jsme se vyšplhali na úroveň, kterou jsme snad ani nečekali. Po 11 letech je ta situace jiná, protože je daleko větší konkurence. Musíme o zákazníky víc bojovat. Ale to je normální vývoj. Navíc, servis pro zákazníka je pro nás prioritou i bez ohledu na konkurenci.

Co Dary kraje lidem nabízí? A čem například jste lepší než ostatní?

Vždy když mám náš sortiment co nejjednodušeji popsat, říkám, že máme všechno od rohlíků až po bio hovězí. A v čem jsme výjimeční? Hlavně si zakládáme na tom, aby náš zákazník mělplný servis. Aby byl pro něj nákup u nás co nejpříjemnější a aby se samozřejmě cítil vítán. Co se týká zboží jako takového, aby měl zase na výběr z co nejširšího sortimentu. Tady si troufám tvrdit, že máme z místních, podobně zaměřených obchodů, nejširší nabídku.

Co dalšího máte v sortimentu, ať už jsou to potraviny, nebo jiné zboží?

Nenabízíme jen potraviny od menších výrobců, ale také eko drogerii. Snažíme se, aby u nás zákazník dostal pokud možno vše, na co si vzpomene. Když to vezmu podle oblíbenosti, vyhrávánejspíš maso a uzeniny. Máme například oblíbeného dodavatele, kterého ze svých cest zákazníci znali už dříve, než jsme otevřeli obchod. Nebo si u násna něj díky kvalitě jeho výrobků postupně zvykli. Jde o Řeznictví U Kusáků z Ostrožské Nové Vsi, jejichž výrobky jsme, podobně jako spoustu dalších, zlínských zákazníkům nabídli jako první. Hodně také prodáváme napříkladmléčné výrobky. Asi bych těžko nějaký výrobek vyzdvihl. Jsou to výrobky od čerstvého mléka až po speciální zrající sýry. Nedávno jsme třeba spočítali, že prodáváme zhruba 35 druhů sýrů.Zkrátka kompletní mléčný sortiment. Ale to je třeba i v uzenině. Snažíme se, aby i tento sortiment byl co nejširší. Samozřejmě u nás najdete nejrůznější nealkoholické i alkoholické nápoje. Také pečivo, frgály, zavařeniny. A to jsou jen hlavní druhy sortimentu. Máme i různé paštiky, těstoviny, prostě chceme, abychom měli v nabídce pokud možno všechno, na co si člověk vzpomene.

Na čem si nejvíce zakládáte při výběru dodavatelů?

Prvotní myšlenka a to, čeho se chceme pořád držet je, že našimi dodavateli by měli být jednoduše řečeno malí prvovýrobci. My na to nemáme nějaká psaná pravidla. Prostě je vybíráme pocitově. Je to vlastně docela jednoduché. Malý výrobce, dodavatel, by měl zpracovávat potraviny, případně drogerii poctivě tak, aby v jeho výrobcích nebyla zbytečná chemie.

Proč sortiment, který prodáváte, berete výhradně přímo od domácích dodavatelů, farmářů?

Tito dodavatelé mají mnohokrát výrobu založenu od a až po zet na vlastních zdrojích, mají minimum mezi nákladů. Za poslední tři roky tak například mnoho z nich zvedlo ceny jen jednou zhruba o deset procent. Další myšlenkou, se kterou jsme do toho šli, bylo, že jsme chtěli pomoci těmto malým výrobcům dostat jejich výrobky pravidelně k více zákazníkům. Dalším důvodem je, že máme mnohdy možnost nakouknout přímo k výrobcům do výroby, a tím se ujistit v její kvalitě. Poznáte také přímo člověka, který za tím vším stojí. Mimochodem, při naší blízké spoluprácis dodavateli přicházejí také nápady na nové výrobky, na jejichž vzniku se svými podněty podílíme.
Blíží se Vánoce, jak se na toto předvánoční období připravujete? Co tato doba pro vás znamená?
Stres. (Smích). Je toho strašně moc, co je potřeba nachystat a musí se to chystat dlouho dopředu, protože když zaspíte, je to pak o to náročnější. Je to období plné intenzivních příprav. Když třeba řešíte cukroví nebo ryby, tak objednávku posíláte měsíc i dva dopředu, aniž byste věděli, jaký ten zájem doopravdy bude. To je náročné. Dá se říci, že se prakticky dva měsíce chystáte na ten poslední týden. Je potřeba dobře naplánovat zaměstnance, objednávky a spoustu dalších úkolů, které je potřeba splnit, aby v tomto období klapalo vše, jak má.

Co například před Vánoci zákazníkům nabízíte?

V první řadě si u nás můžou zákazníci objednat cukroví a ryby. Popřípadě samozřejmě i jakékoliv jiné maso, pokud není zákazník zrovna vyznavačem klasických českých Vánoc s kaprem natalíři. Více méně si u nás dokáže zákazník zajistit asi kompletní složení surovin na vánoční stůl. Ale nejen to. Většina produktů může velmi dobře posloužit i jako dárek. A to, ať už sami o sobě například v podobě speciálních pálenek, vín, kávy, nebo paštik. Nebo si u nás zákazníci mohou také nechat připravit dárkové krabičky s vlastním výběrem dobrot. A pokud váhají, co má vlastně obdarovaný rád, mohou případně zvolit variantu dárkového poukazu, který nabízíme ve třech hodnotách.

Připravujete nebo máte už pro vaše zákazníky připraveny nějaké novinky?

V blízké době bychom chtěli naši nabídku rozšířit i o několik prvních produktů z řady krmení pro domácí mazlíčky. Pro nás se jedná o zásadní rozšíření sortimentu z toho pohledu, že do tohoto druhu zboží jsme vlastně ještě nikdy nezabrousili. Máme vyhlédnutého českého výrobce, který dělá velmi kvalitní konzervy výhradně z kvalitního masa, a ne z odpadu. A spoustu dalších novinek se chystá. Nicméně, už od znovuotevření se nám podařilo pár nových dodavatelů do naší nabídky zařadit. Konkrétně jde třeba o oblíbenou levandulovou farmu z jihomoravských Staroviček, českou pršutérii z Litoměřic nebo velmi kvalitní vína z Vinařství Thaya z vinařské vesničky Havraníky u Znojma.

A do chystáte dál?

Největší novinkou, kterou chystáme je zcela jistě vlastní výroba. Už na Vánoce a Silvestra si u nás zákazníci mohou objednat například pařížský salát nebo pomazánky. Nechci moc předbíhat, ale já osobně se velmi těším na uvedení naší vlastní značky výrobků z ovocea zeleniny. Tady si ale dovolím zatím nebýt úplně konkrétní (úsměv).

Vy jste se na nějakou dobu v rozmezí pár měsíců, když to tak řeknu – odmlčeli, ale už jste zase zpátky. Vrátili se i zákazníci?

Zákazníci se vrací a nemůžeme říct, že bychom řešili, že je jich málo. Ale cíle máme vyšší. Samozřejmě si ale moc dobře uvědomujeme, že se zákazníci budou vracet a přibývat jen pokud budou mít k dispozici dostatečný výběr zajímavých produktů, kvalitní servis a příjemnou obsluhu. Moc dobře se nám ale samozřejmě poslouchá, když ti co k nám chodili už předtím přijdou a říkají nám, že jsou rádi, že jsme zpátky. To je moc fajn.

Co byste Darům kraje přál do budoucna?

Tady asi odpovědí moc nepřekvapím. Darům kraje přeji samozřejmě spoustu spokojených zákazníků. Přeji si, aby to bylo místo, kde se zákazník cítí vítaný a věděl, že se na nás může s čímkoliv obrátit. Jedním dechem bych ale Darům kraje popřál i spokojené a šťastné zaměstnance.

Text a foto PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz