21. 12. 2023 - ČR - Prosinec, měsíc, který je neodmyslitelně spojený s hodováním. Peče se vánoční cukroví, chystá se štědrovečerní večeře, připravují se sváteční delikatesy, kterými toužíte pohostit své blízké. My jsme pro vás tentokrát nachystali od každého něco.
Prosinec, měsíc, který je neodmyslitelně spojený s hodováním. Peče se vánoční cukroví, chystá se štědrovečerní večeře, připravují se sváteční delikatesy, kterými toužíte pohostit své blízké. My jsme pro vás tentokrát nachystali od každého něco.
Nechybí tedy recept na tradiční vánoční cukroví, rybí polévku a něco vegetariánské. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, mají pokrmy hodně společného.
Dokonale vybalancované chutě a coby základ kvalitní suroviny.
Jaké vás napadne vánoční cukroví, které chutná skoro všem, ale vyrábí ho málokdo, protože je poměrně pracné? Rozhodně včelí úly! Co recept, to originál.
Jejich tajemství spočívá především vesprávném poměru použitých surovin. Vyzkoušejte ten náš. Připravte si pořádnou zásobu této hříšně dobré pochoutky, která je plná poctivých surovin, jako jsou piškoty, moučkový cukr, máslo a rum. Uvidíte, že se stanete hvězdou letošních Vánoc.
Počet porcí: 25–30 ks
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
• 160 g mletých piškotů
• 25–30 celých piškotů
• 160 g moučkového cukru
• 60 g másla
• 4 lžíce rumu
• 2 lžíce kakaa
Ingredience – náplň:
• 100 g másla
• 1 žloutek
• 3 lžíce rumu
• cukr moučka
Postup:
1. Rozmixované piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Těsto propracujeme, aby těsto bylo krásně spojené. Necháme 2 hodiny odpočinout.
2. Na náplň musíme ušlehat žloutek, poté přidáme cukr a nakonec změklé máslo. Směs vymícháme a dochutíme rumem.
2. Formičky vysypeme moučkovým cukrem a naplníme těstem. Vymáčkneme důlek do těsta a naplníme je krémem. Úl přiklopíme piškotem a necháme ho odpočinout.
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý rybí vývar. A pak už je to jen na vás, jak moc popustíte uzdu
své fantazie a doplníte další ingredience. Nebo do jaké míry se necháte inspirovat naším receptem. Pojali jsme ho tak, aby nejprve lahodil vašemu oku. Naše polévka je krásně barevná, díky čemuž působí svěžím dojmem. A právě tuto vlastnost si uchová i tehdy, jakmile ji ochutnáte. Jeden talíř možná nebude stačit.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
• 600 ml rybího vývaru
• 1 mrkev
• 1 menší cibule
• 100 g celeru
• 50 g řapíkatého celeru
• 1 petržel
• 50 g másla
• 5 ks nového koření
• 2 ks bobkového listu
• 50 ml smetany 33%
• muškátový ořech, sůl, černý pepř
• hrubá krupice
• hladkolistá petržel
Postup:
1. Zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na másle do zlatova, potom přidáme cibuli, bobkový list a nové koření. Zalijeme vývarem a 15 minut vaříme.
2. Přilijeme smetanu a provaříme dalších 10 minut. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Na suché pánvi orestujeme hrubou krupici a nasypeme do polévky. Provaříme 5 minut a můžeme polévku odstavit. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Z kostí, které jsme použili na vývar, můžeme obrat maso a použít do polévky.
TIP: Krupice polévku zlehka zahustí a napodobí kapří jikry.
Říká se, že chcete-li oplývat v následujícím roce penězi, nesmí chybět v novoročním menu nějaké jídlo z čočky. Ať už tomu věříte, nebo ne, na našich čočkových karbanátcích si můžete pochutnat naprosto kdykoliv. Základem je čočka zelená, která je chuťově naprosto delikatesní. Můžete v ní cítit třeba oříšky. Mohou ji konzumovat také diabetici a jedním z největších zdravotních benefitů této luštěniny je snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi. Když ji navíc zkombinujete s vhodnými surovinami, jaké jsou v našem receptu, získáte plnohodnotný pokrm, který navíc skvěle chutná.
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
• 250 g zelené čočky
• 1 malá cibule
• 3 mrkve
• 2 stroužky česneku
• 1 hrst vlašských ořechů
• 1 hrst slunečnicových semínek
• 2 lžíce lněných semínek
• 100 g strouhanky
• 2 vejce
• 2 lžíce rajčatové pasty
• sůl, černý pepř
Postup:
1. Postupně rozmixujte nadrobno cibuli, mrkev, česnek, ořechy a semínka. Vše dejte do velké misky. Rozmixujte i vařenou čočku, ale dejte si pozor, aby nebyla na kaši!
2. Přidejte lněná semínka, prošlehané vejce, rajčatovou pastu, sůl a pepř.
3. Směs dobře promícháme. Musí vzniknout pevná hmota, můžeme použít trochu hladké mouky. A poté vytvarujeme 8 placiček.
4. Na rozpálené pánvi placičky opečeme z obou stran a dopečeme v troubě 10 minut na 140 °C.
Zdroj: www.akademiekvality.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.