Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Poptávka po rostlinné stravě na palubách letadel stoupla

Poptávka po rostlinné stravě na palubách letadel stoupla

15. 01 2024 - DUBAJ – Už 10 let upozorňuje iniciativa Veganuary na výhody veganské stravy. Letecká společnost Emirates tak i díky ní zaznamenala 40% nárůst poptávky zákazníků po rostlinných pokrmech.

V minulém roce Emirates naservírovala na palubě více než 450 000 rostlinných jídel (v roce 2022 to bylo 280 000). Spotřeba veganských jídel meziročně vzrostla ruku v ruce s objemem cestujících o 40 %, v některých regionech jej spotřeba dokonce překonala - například v Africe s dodatečným nárůstem o 4 %, v jihovýchodní Asii o 5 % a na Blízkém východě, který vykazuje výrazný dodatečný nárůst o 34 %. K největšímu nárůstu spotřeby veganských jídel došlo v ekonomické třídě, výrazná poptávka pak byla zaznamenána zejména na linkách do Číny, Japonska a na Filipíny.

K rostlinné stravě se hlásí i mnoho členů palubního personálu, pro nějž společnost zavedla veganské stravování v roce 2018. Rostlinné pokrmy jsou k dispozici ve všech letových třídách.

Například ve třídě Economy si zákazníci Emirates mohou pochutnat na cizrnové palačince plněné mrkví, paprikou, houbami a rajčaty, dýňové frittatě s texturou, tofu tikka masala nebo na vydatném dušeném cizrnovém zelí s petrželovou pilaf rýží a baby špenátem. Mezi vynikající veganské dezerty v Economy patří kokosová pěna s mangovým kompotem, vláčný banánový dort s čokoládovou drobenkou nebo šťavnatý čokoládový pudink.

V Premium Economy je to chlebové kari s rýží basmati nebo sytý dušený dýňový kaštan se sladkou tečkou v podobě lehkého čokoládového tofu cheesecake nebo jemného malinového parfaitu s pomerančovým kompotem.

V Business Class cestující ochutnají pečený květák, karamelizovanou hrušku s pestem z libečku nebo hřejivé ragú z asijského tofu a houby shitake se skleněnými nudlemi. Ti, co mají místo na dezert, si mohou pochutnat na tropickém kokosovém ananasovém dortu nebo si dopřát čokoládový cheesecake s doutníkem z tmavé čokolády či jahodový kompot.

Ve First Class čeká na cestující krémový polentový koláč s tymiánovým houbovým ragú a restovaný špenát zalitý bohatým jus z kořenové zeleniny. Další příval sofistikovaných chutí nabídne lilkové kari s rýží a bramborami na kurkumě s příměsí kokosu a mátového čatní. Vytříbené kontrasty dekadentních dezertů nabídne rebarbora s jahodovou Šarlotou, Chantilly krém s malinami nebo teplý čokoládový fondant přelitý slanou karamelovou omáčkou a šlehačkou z kešu oříšků.

V letošním roce Emirates uvede na trh další výběr nových veganských hlavních jídel, například ovocné muffiny či veganskou pizzu a řadu lahodných dezertů včetně čokoládového ořechového dortu, pistáciového malinového dortu a malinového dortu s tonkou.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz