03. 04. 2024 - ZNOJMO - Opět po roce proběhla soutěž o královskou a výběrovou okurku, kterou pořádá Znojemská Beseda.
Vedle vína a dalších regionálních produktů se právě okurky řadí k největším symbolům Znojemska. Odborná komise okurky hodnotí hned ve dvou kategoriích, ty vítězné se následně pyšní označením královská či výběrová okurka na sklenici. Speciálně v letošním roce se hodnotily také pikantní okurky.
„Jsme rádi, že se okurkám dostává takové pozornosti, a že díky odbornému hodnocení pak i samotní nakupující vědí, které se řadí k nejlepším. Obě značky kategorie výběrové a královské okurky jsou ochranou známkou, která se každým rokem přenáší na nového oceněného výrobce daného vzorku okurek,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.
V kategorii královská okurka se letošní rok utkalo 16 soutěžních vzorků. Jedná se o okurky, které neobsahují umělá sladila a pikantní přísady. Další varianty jako jsou například pálivé či fermentované okurky se řadí do kategorie výběrová okurka, kterých se zapojilo celkem 10. Odborníci ochutnali okurky od téměř desítky výrobců.
Do poroty čítající 21 členů letos usedli zástupci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Baťovy univerzity ve Zlíně, Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně, zástupci odborných firem, Znojemské Besedy a certifikovaní sommeliéři.
Všichni akademičtí pracovníci se zabývají potravinářskou výrobou a díky svým odborným znalostem dokáží posoudit správné pěstování a následné zpracování. Jejich úkolem bylo mezi vzorky vyhodnotit vzhled, vůni, konzistenci, chuť a harmonii. Vše v bodové škále a s anonymní uváděním vzorků tak, aby byla soutěž co nejvíce objektivní.
Cílem celé soutěže je pomoci spotřebitelům zorientovat se na trhu zpracovaných okurek. Výsledky oznámíme stejně jako v jiných letech na Slavnostech okurek 2. srpna 2024 na ulici Hradní.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.