Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

dTest: Výrobci vídeňských párků uvádějí chybné podíly masa

dTest: Výrobci vídeňských párků uvádějí chybné podíly masa

3. 4. 2013 - Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy.

Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a deklarovaným obsahem masa činil téměř 17 % v neprospěch spotřebitele, a to u vídeňských párků z řetězce Coop. Kilogram masa v nich obsažený přijde zákazníky na 323 Kč. Také další výrobek, Tesco párky vídeňské, v testu neobstál. Ačkoliv jejich etiketa slibovala 65 %, obsahovaly tyto párky nejméně masa ze všech, a to pouhých 49 %. Třetím produktem s nedostatečným hodnocením byly vídeňské párky Lidl Pikok. Na jejich obalu je uvedeno 80 % masa, ačkoliv laboratorní testy prokázaly pouhých 64 %. „K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ říká manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.


Podle potravinářské vyhlášky musí vídeňský párek obsahovat nejméně 55 % hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 % tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, tzv. separát ani drůbeží maso. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ uvádí Václav Beneš.


V šesti značkách párků byla rovněž prokázána přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji obsažených v uzeninách. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci chybějící maso.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz