Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Znojmo oslaví tradici pěstování okurek. S kuchařskou show, degustací, soutěžemi a koncertem kapely AG Flek

Znojmo oslaví tradici pěstování okurek. S kuchařskou show, degustací, soutěžemi a koncertem kapely AG Flek

12. 07. 2024 - ZNOJMO - První srpnový pátek bude ve Znojmě patřit okurkám. V dopoledních 11 hodin odstartují 2. srpna na ulici Hradní Slavnosti okurek.

Program nabídne kuchařskou show, koncerty, farmářské trhy, soutěže, řemeslné dílny, výtvarné tvoření pro děti, divadelní představení, přehlídku historických traktorů a spoustu dalšího. „Pěstování a zpracování okurek jsou pro Znojmo symbolické. Právě díky srpnovým slavnostem, a také díky profesionální hodnotící soutěži, kterou každý rok pořádáme, se daří tuto tradici udržovat. Uprostřed prázdnin opět nabídneme celodenní program pro všechny generace, potřetí se také mohou zájemci zapojit do jedinečné degustace okurek, kde ochutnají desítky vzorků, které jsou zpracovány a dochuceny různým způsobem. Návštěvníci si ale také zasoutěží v plnění sklenic. Nabídneme i skvělý program pro děti a farmářské trhy,“ popisuje František Koudela, ředitel pořádájící Znojemské Besedy.

Hlavní scéna dění vyroste na ulici Hradní u Enotéky, kde se představí kuchařská show Veroniky Beskydiarové, autorky nebeské kuchařky od Besky. Zazní lidové písně v podání cimbálové muziky Tája. Zájemci se mohou zapojit do soutěže efko v plnění zavařovacích sklenic na čas a přesnost. V odpoledních hodinách program uvede koncert Matěje Metoděje Štrunce se svoji folkrockovou kapelou Ateliér, po té také legendární folkové uskupení AG Flek. Během celého dne najdou vyžití také děti, a to na prostraství u rotundy sv. Kateřiny, kde vyrostou řemeslné dílny, Vodácký oddíl Neptun připravuje soutěže v zavařování okurek a plnění úkolů, GaP / Galerie a Prostor bude s dětmi výtvarně tvořit. V několika časech se dětem představí také divadelní představení. Na ulici Přemyslovců se přes den projedou také historické traktory z horního Rakouska.

„Slavnosti okurek mají ve Znojmě hluboký význam právě pro udržení tradice pěstování, které je v konkurenci velkovýrobců ze zahraničí velmi těžké. Právě proto jsme ale rádi, že se výrobci ze Znojemska zapojují, a že se k nim přidávají právě i domácí výrobci, kteří často přináší vzorky zavařených okurek s tradiční domácí recepturou. Věřím, že slavnosti budou opět akcí pro celou rodinu,“ komentuje Bohumila Beranová, místostarostka města Znojma. Slavnosti nabídnou soutěž domácích pěstitelů a zpracovatelů. Soutěžit se bude o titul krále sterilovaných okurek nebo rychlokvašek. Zapojit se může kdokoliv, kdo do 28. července dodá 2 soutěžní vzorky spolu s kontaktními údaji na Znojemskou Besedu.

Pravidelně na jaře probíhá ve Znojmě profesionální soutěž o královskou a výběrovou okurku. Odborná porota, ve které opět usedli největší akademičtí odborníci potravinářského průmyslu a také zástupci gastro společností, vybrala mezi desítkami vzorků ty nejlepší, které se budou moct pyšnit vizuální pečetí královské nebo výběrové okurky 2024. Slavnostní vyhlášení proběhne v 16.45 hodin.

Kompletní program slavností najdete už nyní na webu www.znojemskabeseda.cz. Vstup na akci je zdarma. Partnerem degustace je společnost efko cz s.r.o., Bouda 1883 a Znojemská pekárna společnosti PEK Group.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz