Štamgast & Gurmán

Zahřátí i poučení. Příběh čaje

Zahřátí i poučení. Příběh čaje

17. 10. 2024 - PRAHA - Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje unikátní výstavu věnovanou čaji. Pod názvem Sedmý šálek čaje se uskuteční od 15. listopadu do 5. ledna 2025 ve výstavním sále v Ornamentální zahradě.

Sedmý šálek čajeNávštěvníky čeká od 15. listopadu pouť za čajem. Sedm zastavení jako „sedm čajových misek“je seznámí s čajovou kulturou, historií i botanikou. Název výstavy Sedmý šálek čaje je inspirován starobylou čínskou básní z 9. století. Milovníci tohoto nápoje zde najdou odpovědi na otázky, jak a kde se čajovník pěstuje a sklízí, kdy se čaj dostal do Evropy, co všechno vyléčí a jak se správně připravuje a podává.


Expozici oživí kaligrafie Petry Vitáskové a výběr fotografií Michala Thomy ze souboru Čajválové. Během víkendů si návštěvníci mohou dopřát lahodný čaj připravený čajovníky Lao Tea House a užít si procházku klidnou Japonskou zahradou, jež připomíná staré čajové zahrady a neztrácí své kouzlo v žádném ročním období. Výstava je věnována významné české sinoložce, paní Věně Hrdličkové, která by se letos na podzim dožila sta let. Paní Hrdličková dlouhodobě spolupracovala s botanickou zahradou a jako 50. osobnost projektu Kořeny osobností vysadila stewartii pseudokaméliovitou – právě v Japonské zahradě.


Výstava Sedmý šálek čaje se koná až do 5. ledna 2025 ve výstavním sále v Ornamentální zahraděa bude otevřená denně od 9 do 16 hodin, od 29. listopadu pak ve vybraných dnech i od 17 do 21 hodin.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz