Štamgast & Gurmán

Chris z Paříže: Francouz, který udělal v Česku z čokolády festival

Chris z Paříže: Francouz, který udělal v Česku z čokolády festival

15. 11. 2024 - ČR - Kdo by neměl rád čokoládu? Je sladká, hořká, s oříšky, s ovocem, s karamelem či kávou nebo kapkou alkoholu. Je hnědá, bílá, růžová a někdy až do černa. Každý si najde tu svou.

Toto všechno moc dobře ví Chris. Pochází z Paříže a jako většina Francouzů má chlupatý jazýček a miluje delikatesy a kvalitní kuchyni. K nám do České republiky přivezl svůj Čokoládový festival. Daří se mu, vždyť čokoládu má rád asi opravdu každý…


Podnikáte v čokoládě. Proč právě čokoláda, vždyť by to mohlo být i něco typičtějšího na Francouze, třeba víno, sýry…

Čokoláda je nesmírně univerzální pochoutka a upřímně, asi neznám člověka, který by ji neměl rád. Je dokonalá, a to právě proto, že je tak různorodá. Neexistuje produkt, který by se vyráběl v tolika variantách. Je sladká, ale dá se koupit i bez cukru. Je naprosto univerzální.


Toliko k čokoládě jako takové. Tyto festivaly pořádám ale i z jiných důvodů. V Česku se koná celá řada akcí zaměřených na gastronomii během jara a léta. S podzimem a příchodem zimy ale vše utichá a není nic. A to je právě čas pro čokoládu. Nemůžu uspořádat akci plnou této dobrůtky v parném létě, protože by se zkrátka všude roztékala. Ale s příchodem chladného počasí už to jde. Takže jsem se rozhodl vyplnit díruna trhu a pořádat Čokoládové festivaly. A byla to dobrá volba.

Festivaly čokolády pořádáte už od roku 2012.Co se za tu dobu změnilo?

Změnilo se mnohé. Začínal jsem s jedním festivalem. Rok na to už jsem pořádal čtyři, další rok šest a dnes jich mám na kontě 15 za rok. Také se úplně změnil program. Na své první akci jsem měl osm vystavovatelů, nyní je jich 50 až 60. V Brně jich bude dokonce až 120, což z něj dělá největší festival ve střední Evropě. Takže za ty roky jsme se posunulio kus dále.


A návštěvníci? Jak se postupem času mění oni?

Lidé jsou pořád stejní. Mají neustále zájem zkoušet něco nového. Volají po kvalitě a chtějí mlsat. Na tom se naštěstí nic nemění.

Co se vlastně na vašich festivalech děje?Pořádám dva typy. Jeden se koná v obchodních centrech, kde jsou vystavovatelé a návštěvníci si mohou zakoupit kvalitní čokoládu či pralinky a seznámit se s různými druhy, které v běžných obchodech nenajdou.

Pak jsou festivaly, na kterých už je vstupné, ale o to bohatší program na nich máme. Konají se tam různé živé kuchyňské show, koncerty, výstavy o historii a výrobě čokolády. Pořádáme workshopy a bohatý program pro děti. Ty si mohou zkusit vyrobit pralinky, upéct si brownies nebo zažít výtvarnou dílnu, kde hlavní roli namísto barev hraje opět čokoláda.

Minulý rok jsme pro děti připravili mega výstavu balónků, která mělaobrovský úspěch, takže balónky budou i letos. Děti se mohou těšit, že na jednom místě bude až 60 tisíc balónků a třeba v Brně z nich budeme tvořit velkého dinosaura.

Lákáte děti na různou zábavu, ale není to pro ně vlastně nezdravé, tolik čokolády na jednom místě?

Ano, máme spoustu čokolády na jednom místě. Na druhou stranu si alemusíte uvědomit, že máme velice kvalitní produkty. Návštěvníkům, a to i těm malým, se snažíme vysvětlit, že je daleko lepší dát si jednu pralinku z kvalitní vysokoprocentní čokolády, než sníst na posezení půl klasické čokolády, která má daleko více cukru a o poznání méně kakaa. Tuhle se mě jednou ptala paní, že právě za cenu jedné pralinky dostane v obchodě celou tabulku. No, je to právě proto. Cílem našeho festivalu je přesvědčit návštěvníky, že za kvalitu si sice připlatí, ale na druhou stranu stačí malý kousek. A to je poselství i pro děti.

Bývá na festivalech jen čokoláda a pralinky, nebo návštěvníci mohou ochutnat i jiné dobroty?

Jsou tam i různé zákusky, palačinky, velmi oblíbené makronky, ale i čaj a samozřejmě káva. Zájemci mohou ochutnat i netradiční spojení, například sušené maso s čokoládou, čokoládu s chilli, kde si mohou na sobě otestovat, jak moc pálivé snesou. A máme dokonce i čokoládové pivo a víno.

Vraťme se ještě k živým kuchařským vystoupením. Jsou u vás na pódiu jen cukráři?

To vůbec ne. Samozřejmě dáváme prostor i jim, také se na pódiu prezentují vystavovatelé. Ale už jsme měli například šéfkuchaře Radima Svačinu, kterého lidé znají z televizních obrazovek. Návštěvníci mohli vidět, jak se vaří jídla s použitím čokolády, u kterých by to čekal jen málokdo. Například to byla příprava lososa s bílou čokoládou, guláš s čokoládou nebo třeba kuře s čokoládou po mexicku.

Kde všude plánujete festivalyv dohledné době?

15. až 17. listopadu, se uskuteční velký ČokoFest v Brně na Výstavišti. A jak už jsem předeslal, půjde o největší čoko festival ve střední Evropě s mezinárodní účastí. Rozhodně se je nač těšit. Všechnydalší akce si mohou zájemci najít na našem webu cokoladovy-festival.cz

Festivaly ale nepořádáte jen u nás, rozšířil jste je i do Rakouska. Proč právě tam?Byl jsem před časem ve Vídni jako turista. Prohlížel jsem si město a zároveň i tak trochu sondoval. Dozvěděl jsem se, že Rakousko nemá žádný čokofestival, což mě tedy dost překvapilo. Kamarádka mi poradila, abych ho tam zkusil uspořádat, což se tedy stalo. Můžu říct, že úspěch to byl obrovský. Dorazilo na 20 tisíc lidí, nečekal jsem to.

Kolik lidí chodí na festivaly v České republice?

To je různé, na menší akce chodí méně lidí, na větší více. Loni na 15 festivalů přišlo celkem kolem 450 tisíc návštěvníků. Není to málo, na druhou stranu, zatímto úspěchem je strašně moc práce. Musím neustále získávat nové vystavovatele. Myslím kvalitní vystavovatele, protože prodejce párků, langošů nebo běžných trdelníků u nás nepotkáte. Kvalita se hledá těžko, ale u nás ji lidé rozhodně najdou.

Vrátím se k čokoládě, jsou u ní nějaké trendy? Jaké? Jaká čokoláda je nejvíce populární teď?

Čokoláda samozřejmě podléhá módním trendům. Lidé rádi ochutnávají novinky, baví je netradiční chutě. V kurzu jsou čokolády s vysokým podílem kakaa, málo sladké nebo s neobvyklými příchutěmi. Návštěvníky baví pralinky s brusinkami, s portským vínem, tymiánem, s příchutí jahodového balsamica. Takové, jaké prostě v normálním obchodě nejsou k mání. Máme samozřejmě i čokolády sladké, ale chceme ukázat lidem, že to jde i jinak.

Nabízíme i čokolády zcela bez cukru, bez mléka pro vegany, zkrátka u nás si vybere skutečně každý, a to i člověk s různými dietními omezeními.

A co vám? Jaká čokoláda vám chutná nejvíce?

Když jsem s festivaly začínal, chutnala mi klasická mléčná. Od té doby jsem ušel kus cesty. Uvědomil jsme si, že si dám raději malý kousek kvalitní čokolády. Rád zkouším novinky, vybírám si podle nálady. Když pociťuji stres, volím sladkou čokoládu, jindy mi vyhovuje 90% čokoláda, která je velmi hořká a hutná a stačí jen malý kousíček. Čokoládu ale stále miluji. Bez toho by asi pořádat festivaly nešlo.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz