14. 03. 2025 - PRAHA - Největší gastronomická událost v České republice, MAKRO Czech Gastro Fest, letos vstupuje do svého třetího ročníku. Do Prahy přivádí nejlepší světové šéfkuchaře. Koná se už 4. a 5. dubna v pražském O2 universu.
Dvoudenní festival plný inspirace, jedinečných kulinářských show, odborných diskusí, prestižních soutěží a zážitků je určen profesionálům i široké veřejnosti. Hlavními ambasadory jsou Zdeněk Pohlreich a za amatérské kuchaře a milovníky dobrého jídla Karel Kovy Kovář.
Festival letos přivítá šest michelinských a světově oceňovaných šéfkuchařů, představí klíčové projekty pro rozvoj české gastronomie a nabídne bohatý program rozdělený do tematických sekcí. V rámci odborného programu MAKRO FORUM proběhnou diskuse s předními osobnostmi české i světové gastronomie, včetně diskuse o nové vládní iniciativě na podporu české gastronomie a rozšíření Michelin Guide na celé Česko.
„MAKRO Czech Gastro Fest není jen festival. Je to platforma, kde propojujeme profesionály, inspirujeme mladé talenty a nastavujeme trendy pro českou gastronomii. Otevíráme důležitá témata, jako je rozvoj gastro turismu nebo celorepubliková dostupnost kvalitních surovin. Těšíme se na setkání všech, kdo mají gastro v krvi,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a prezident festivalu. „Přivážíme do Česka světové šéfkuchaře, aby předali své zkušenosti a inspirovali české kolegy. Každý z nich má svůj unikátní styl a přístup k vaření – od severské preciznosti po autentické asijské chutě. Tato výměna know-how je pro budoucnost české gastronomie neocenitelná,“ dodává Jiří Nehasil.
Hvězdy světové gastronomie na jednom místě:
Marvin Böhm (Německo) – Trojnásobný vítěz prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or v Německu. Sous-chef tříhvězdičkové michelinské restaurace Aqua.
Peter Duranský (Slovensko) – První slovenský michelinský šéfkuchař, mistr precizní techniky a kvalitních surovin. Kapitán slovenského národního týmu Bocuse d’Or.
Jimmi Eriksson (Švédsko) – Vítěz zlaté medaile Culinary World Cup, čestný vítěz Bocuse d’Or, specialista na skandinávskou gastronomii.
Sebastian Gibrand (Švédsko) – Vicemistr světa z Bocuse d’Or a kulinářský ředitel týmu USA pro Bocuse d´Or, inovátor v oblasti kombinací chutí.
Daren Liew (Asie) – Dvojnásobný držitel michelinské hvězdy, expert na kantonskou kuchyni, přinášející autentické asijské chutě.
Martino Ruggieri (Itálie) – Šéfkuchař restaurace Maison Ruggieri, která získala michelinskou hvězdu pouhých pět měsíců po otevření.
MAKRO SQUARE – náměstí plné chutí
Tematické stánky inspirované světovou kuchyní zaplní celé spodní patro O2 univerza. Na ploše o rozloze přes 2 400 m² si budou moci návštěvníci užít signature dezert od Ivety Fabešové ve stylu Gastro máme v krvi. A to fest! MASO Made by makro nabídne výběr šťavnatých grilovaných specialit, dvou typů hotdogů a oblíbených burgerů.
Z lokálních surovin nabídne Iniciativa České pole tradiční zelňák s uzeným masem a oblíbené loaded fries. Z produktů Chytrý kuchař připraví kuchaři špecle s trhanou kachnou a zelím nebo domácí sekanou. Česká restaurace nabídne tři druhy tataráku. Na náměstí plném chutí nebudou chybět ani jídla asijské a italské kuchyně. Všechny degustační porce jsou v ceně vstupenky.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.