21. 03. 2025 - SVIJANY - Po několika měsících zkušebního provozu začala v březnu naplno sloužit největší loňská investice svijanského pivovaru – zbrusu nová linka na plnění sudů KEG s moderními robotickými systémy.
Zatímco kapacity jednotlivých úseků přímo ve výrobě piva pivovar rozšiřuje tak, že je vždy jen postupně zvyšuje při zachování původní technologie, v tomto případě nebylo cílem zvýšení kapacity stáčecího zařízení, nýbrž o přechod na kvalitativně vyšší úroveň.
„Nová linka, na niž pivovar vynaložil celkem kolem 50 milionů Kč, má tedy zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, je však podstatně modernější a nesrovnatelně spolehlivější,“ uvedl svijanský sládek Petr Menšík. „Podstatné je pro nás i to, že narozdíl od staré linky dokáže automaticky plnit a manipulovat i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl produkce pivovaru.“
Nová linka na plnění sudů byla významnou součástí investičního plánu pivovaru. Další dílčí investice loni směřovaly do zlepšení funkčnosti čističky odpadních vod a do strojovny chlazení.
„Letos pivovar čeká další velice náročný projekt – modernizace a rozšíření varny, které jsme odkládali již prakticky od covidu. Práce budou zahájeny v průběhu letošního roku a vyžádají si náklady přes 120 milionů Kč,“ doplnil ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.