25. 4. 2013 - PRAHA - Z Londýna se během 30 let stala Mekka gastronomie. Jak chutná, poznají hosté restaurace La Veranda.
Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.
Mezi nejoblíbenější kuchyně v Česku patří v posledních letech italská a francouzská. Do popředí se ale dostávají i pokrmy z Anglie. „Všechny země pravidelně navštěvujeme a učíme se nová jídla od tamních kuchařů. Naše poslední návštěva proběhla právě v Londýně, který patří k pěti světovým městům s nejlepší gastronomií. Z Londýna jsme si přivezli řadu zajímavých receptů, které mohou naši hosté do 6. května ochutnat. V menu nechybí řada předkrmů, polévka z humra, ryby, různé druhy masa a lahodné dezerty,“ prozradil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.
Obr. Chřest, smržové ragú, lískové ořechy, pošírované vejce a sýr Belper Knolle
Na počátku novověku bylo jídlo v Anglii charakteristické jednoduchostí a používáním velmi kvalitních přírodních surovin. Kuchaři se vyhýbali silným chutím a složitým omáčkám. Dnes ale angličtí kuchaři čerpají inspiraci z celého světa a současně znovu objevují kořeny původní kuchyně. Z tříchodových jídelen se staly restaurace s pestrou nabídkou jídel a řada z nich se pyšní michelinskou hvězdou.
Obr. Pečený halibut, lanýžový kaviár, chřest, hráškové pyré, fava fazolky a lanýžová pěna
„Londýnská gastronomie prošla za posledních 30 let úplnou revolucí, posunula se neskutečně dopředu a v současnosti patří k nejlepším na světě. Díky zvučným jménům, jako je Gordon Ramsay nebo Jamie Oliver, ji začal postupně objevovat celý svět. Velký podíl na úspěchu anglických jídel má pečlivost a obrovská píle tamních kuchařů. Postupem let se Anglie stala vyhledávanou kulinářskou oblastí a její obliba roste i v Česku,“ řekl Radek David.
Obr. Variace ze selátka: Kotleta a pomalu pečený bůček, špenátové pyré, divoký česnek a bramborový fondánt pečený v másle
Na rozvoj londýnské gastronomie má vliv velký počet cizinců, kteří se do Anglie postupem času přistěhovali. Současná podoba londýnské gastronomie je proto velmi rozmanitá. Různé části města nabízejí více typů kuchyní, najít se tu dají čínské, indické, thajské, britské, italské, řecké, španělské, mexické a další restaurace. Tradiční anglická kuchyně se neobejde bez ryb, pečeného masa a především čerstvých surovin.
Obr. Jogurtový mousse s citrónem, pečené jahody, marinovaná rebarbora, grenadina gel a jahodové consommé
„Naším hlavním cílem je zákazníky pohostit, a to v tom pravém slova smyslu. Nechceme zákazníkovi nabízet jen to, co zná, ale ukázat mu zajímavé chutě a nová jídla připravovaná z kvalitních surovin. Proto pravidelně připravujeme menu inspirované jednou světovou kuchyní. Tentokrát mají naši hosté příležitost poznat, jak chutná právě Londýn,“ řekl Yurij Kolesnik, majitel restaurace La Veranda
Více na www.laveranda.cz
Foto: Martin Siebert
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.