Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tendence návštěvnosti Zlínského kraje

Tendence návštěvnosti Zlínského kraje

29. 5. 2013 - ZLÍN - Ročně Zlínský kraj navštíví necelého půl milionu hostů. Z celostátního pohledu 40 procent všech turistů navštíví Prahu, což představuje asi 13,6 mil. turistů, o zbývajících 8,25 mil. turistů se „dělí“ ostatní kraje.

Z toho podíl turistů směřujících do Zlínského kraje činí 5,9 %.

Od roku 2010 počet hostů zvolna stoupá, přičemž se také zvolna zvyšuje podíl zahraničních návštěvníků na celkovém počtu hostů . V roce 2010 byl podíl cizinců 12 %, nyní je to o 3 % více. Vliv ekonomické krize dokumentuje fakt, že se dosud návštěvnost nedostala na úroveň roku 2007. Ovšem výsledky letošního prvního čtvrtletí  potvrzují, že  celkový počet hostů mírně vzrostl, a to díky 11 % navýšení počtu zahraničních turistů, který kompenzuje 0, 5 % pokles počtu tuzemců.

Druhou měřitelnou hodnotou návštěvnosti je počet přenocování měřený počtem nocí, které hosté stráví v hromadných ubytovacích zařízeních. Zde se díky řadě faktorů projevuje nepříjemný trend zkracování délky pobytu, čímž celkový počet přenocování každoročně klesá. Ve Zlínském kraji stráví uvedený půlmilion hostů v průměru  1 mil. 350 tis. nocí, průměrná délka pobytu je 3,2 dne. Hosté se chovají úsporněji, ale  nechtějí se vzdát svých rekreačních pobytů a raději jich realizují více a na kratší dobu.

Dalším vlivem jsou úsporná opatření vlády v oblasti lázeňské péče, která je ve Zlínském kraji významným segmentem turistického ruchu. Např. v největších moravských lázních – Luhačovicích – se počet lázeňských klientů, kteří čerpali lázeňskou péči s účastí zdravotních pojišťoven, snížil v  1. čtvrtletí o 36 %. Počty hostů se daří kompenzovat nabídkou pobytů pro samoplátce, ty jsou ale v průměru několikadenní místo několikatýdenních. Část poklesu počtu přenocování  jde také na vrub redukce pracovních cest, což souvisí se stagnující ekonomickou výkonností regionu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz