Štamgast & Gurmán

Mexický žár, který nespálí ani citlivý jazýček

Mexický žár, který nespálí ani citlivý jazýček

5. 6. 2013 – Mexická kuchyně však nabízí celou řadu dalších pochoutek pro všechny, kteří pikantním jídlům na chuť nepřišli. A to i navzdory tomu, že je považována za jednu z nejpálivějších na světě. Jedním z nejznámějších příkladů je guacamole.

"Kromě všem známých pálivých omáček, plněných tortill a fazolových pokrmů se mexická kuchyně může pochlubit i mnoha surovinami a jídly, která jsou lahodná, tradiční a přesto nepálí," vysvětluje Ondřej Landa, Kuchař roku 2012. Nejjistější cestou, jak ochutnat mexickou kuchyni a zároveň se vyhnout chilli, jsou sladké pokrmy. Exotické ovoce jako banány, mango či ananas jsou typickými plody právě pro tuto oblast. Společně s čokoládou, kterou neobjevil nikdo jiný než místní původní obyvatelé, tak vytváří okouzlující chuť minulého i současného Mexika.

Nejen sladkosti, ale i avokádový dip může správně naladit buňky každého zarputilého odmítače ostrých a výrazně kořeněných pokrmů. „Guacamole zná snad každý, jeho obliba prudce stoupá a mexická kuchyně by bez něj nebyla tím, čím je dnes,“ uvádí Ondřej Landa. Zelená omáčka se připravuje z rozmačkaného avokáda, rajčete, cibule, česneku, limetky a podle chuti i dalšího koření. Hodí se nejen ke křupavým kouskům kukuřičné tortilly, ale i k dochucení burrita či quesadilly.

Tradiční guacamole svým zákazníkům nabízí i Rancheros. Jeho příprava je ovšem snadná, takže není nic jednoduššího, než si je během pár minut připravit i doma. „Při výběru avokáda je potřeba zkontrolovat jeho kvalitu. Plod by měl být na dotek měkčí, bez skvrn a neměl by být úplně zbaven stopky. Pokud je plod tvrdý jako kámen, postačí ho volně zabalit do papírového sáčku a ponechat na lince. Během pár dní dojde,“ doporučuje Kuchař roku.

Rancheros se drží hesla „I rychle můžete jíst zdravě“. Základem všech pokrmů jsou jen zcela čerstvé suroviny. Každý zákazník si zde může sestavit jídlo na míru přesně podle svého přání. Burrito či wrap si dochutí salsou dle libosti od nepálivé až po velmi pálivou. Na své si tak přijdou milovníci jak typických pikantních jídel obsahujících například jalapeño papričky, tak ti, kdo přijdou na pořádnou porci jídla bez náznaku pálivosti. Zkrátka ovšem nepřijdou ani příznivci polévek, salátů nebo sladkých dezertů. Součástí každého menu je také nápoj v podobě bezedného kelímku.

Recept na 4 porce guacamole, jaké lze ochutnat v Rancheros:

  • 2 menší zralá avokáda
  • 1 malé zralé rajče
  • 2 – 4 lžíce limetové šťávy (podle chuti)
  • Hrst koriandrových lístků
  • ½ menší červené cibule
  • Sůl a čerstvě mletý pepř, případně malá chilli paprička k dochucení

Slupku rajčete nařízneme na vrcholku do kříže. Spaříme horkou vodou, zchladíme, oloupeme a rozkrojíme. Zbavíme semínek a vody a nakrájíme na drobné kostičky. Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a lžící vydlabeme do misky. Dužninu vidličkou rozmačkáme na kaši. Přidáme kostičky rajčat, 2 lžíce limetové šťávy, jemně posekaný koriandr, najemno nakrájenou cibuli. Podle chuti přidáme chilli, zbytek limetové šťávy, sůl a pepř. Guacamole můžeme také zjemnit jednou lžící bílého jogurtu nebo podle chuti přidat trochu rozmačkaného česneku. Podáváme nejlépe ihned, třeba s křupavými tortilla chipsy.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz