Štamgast & Gurmán

Víkendové tipy na grilu

Víkendové tipy na grilu

7. 6. 2013 - Blíží se léto a s ním i grilovací sezóna. Proto jsme pro vás víkendové menu poskládali z jídel připravovaných na grilu. Teď už jen aby nám vyšlo počasí.

Grilování je oblíbená tepelná úprava hlavně masa a uzenin, zeleniny a ovoce, ale také třeba sýra a pečiva.  Grilovat můžete prakticky cokoliv. Z lahůdek na grilu dokonce připravíte i vynikající polévku.

Nechte se inspirovat recepty, které pro vás připravilo Vše o vaření.cz.

Ledová polévka z grilovaných paprik

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Paprika červená 500 g
  • Česnek 1 stroužek
  • Zeleninový vývar 0.1 l
  • Olivový olej 0.05 l
  • Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
  • Pepř z mlýnku 1 špetka
  • Avokádo 2 ks
  • Citrón 0.5 ks
  • Loupaná rajčata - konzerva 100 g
  • Rajčatová šťáva 20 dl
  • Tabasco 1 lžička

Postup přípravy:

Papriky pomažeme olejem a upečeme v troubě. Ještě teplé papriky vložíme do igelitového sáčku a necháme zapařit. Pak papriky oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme na pyré. Ochutíme tabascem, solí a pepřem a dáme do lednice vychladit. Oloupané avokádo bez pecky rozdrtíme vidličkou, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Na dno hlubokého talíře pomocí kruhové formičky uděláme kopeček vodáka. Pak do talíře vlijeme vychlazenou polévku.

Grilovaná kukuřice se sýrem

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Pepř mletý černý 1 lžička kávová rovná
  • Sůl 4 špetka
  • Máslo 3 lžíce polévková rovná
  • Koriandr 4 snítka
  • Mladé kukuřice 6 ks
  • Anglická slanina 6 plátků
  • Tvarohový sýr 150 g

Postup přípravy:

Kukuřici předvařte 15-20 minut ve vodě.Nesolte,kukuřice by ztvrdla.Každou kukuřici potřete důkladně rozpuštěným máslem zabalte zvlášť do alobalu.Kukuřici grilujte na rozehřátém grilu přibližně 10-15 minut.Na oleji orestujte dokřupava slaninu,kterou pak nakrájejte nadrobno.Koriandr nasekejte,sýr rozdrobte.Grilovanou kukuřici osolte podle chuti, můžete ještě přelít rozpuštěným máslem,posypte sýrem a slaninou. Podávejte teplé.

Grilovaná ryba na zázvoru

Počet porcí: 2

Ingredience:

  • Pstruh á 500 g 2 ks
  • Chilli paprička bez semínek 1 ks
  • čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
  • Kmín 1 lžička
  • Mletý koriandr 1 lžička
  • Mořská sůl 4 špetky
  • Olivový olej 6 lžic
  • Petrželka 1 svazek

Postup přípravy:

Olej, koriandr, zázvor, kmín  sůl, nasekanou chilli papričku a polovinu nasekané petrželky dobře promíchejte. Do omyté, očištěné ryby udělejte nožem zářezy. Rybu namažte marinádou, důkladně vetřete do zářezů. Dejte do uzavřené nádoby a nechte v chladu alespoň 1 hodinu. Pak rybu grilujte. Z každé strany přibližně 10 - 15 minut. Místo pstruha můžete grilovat mořského okouna, doradu, nebo makrelu

 

Víno a gril

Jaké víno k rybě, jaké k masu? K různým grilovaným specialitám se hodí různá vína. Jak vybírat vám poradí sommelier Jakub Severin v článku pro Š&G.

 

O grilování je i aktuální číslo magazínu Štamgast&Gurmán. Pokud ho ještě nemáte doma, listujte s ním online. Ke stažení zde.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz