Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

AFI PALÁC BUDE LÁKAT NA PRVNÍ VÝCHODOČESKÝ GURMÁNSKÝ FESTIVAL

AFI PALÁC BUDE LÁKAT NA PRVNÍ VÝCHODOČESKÝ GURMÁNSKÝ FESTIVAL

11. 6. 2013 - PARDUBICE - Pokud ještě nevíte, co přesně si představit pod pojmem molekulární gastronomie, případně to ve vás předem vzbuzuje nedůvěru, máte jedinečnou příležitost zjistit, proč je právě tato netradiční forma přípravy jídel nejenom u nás stále oblíbenější.

V pátek 14. června 2013 od 15 hodin se v pardubickém AFI Paláci bude konat originální kuchařská show Petra Koukolíčka, na kterém tento přední český „techno-emocionální“ šéfkuchař, připraví třeba „NITRO“ cappuccino, jablečný štrúdl v kostce nebo kaviár z likéru curaccao. Show je první vlaštovkou bohatého programu blížícího se APETIT FESTIVALU, který se v Pardubickém kraji představí vůbec poprvé, a to 29. a 30. června 2013.


O molekulární gastronomii se většina z nás zatím dozvěděla pouze ze stránek časopisů nebo z televizních obrazovek. Málokomu se ale poštěstilo tento relativně nový směr pojetí gastronomie ochutnat a nahlédnout do tajů jeho přípravy. K tomu se často přidají i obavy z toho, jak bude chutnat jídlo nezvyklých tvarů a netypických kombinací. Šéfkuchař Petr Koukolíček předvede, že pokrmy, které někdy mohou připomínat věhlasné amarouny ze seriálu Návštěvníci, mohou být zajímavým zpestřením našeho jídelníčku.

00804-Molekularni_kuchyne_Petra_Koukolicka_01.jpg
Molekulární gastronomie (někdy zvaná též techno-emocionální) je propojení chemických a fyzikálních poznatků společně se znalostmi přípravy pokrmů. V kulinářské praxi se cíleně přeskupují molekuly, aby došlo k zajímavému efektu jako je například změna skupenství nebo tvaru. V molekulární kuchyni se používají běžně dostupné čerstvé suroviny, upravují se pomocí injekční stříkačky a dusíkem, ale v žádném případě se suroviny při přípravě nijak neznehodnocují. Výsledkem pak může být např. kaviár z okurek, jedlá hlína, volské oko z pomeranče a kokosu, hovězí vývar servírovaný jako špagety nebo míchané drinky v pevném skupenství. V molekulární gastronomii se také často spojuje zdánlivě neslučitelné, tedy potraviny, které se chuťově doplňují, byť taková kombinace nebývá na našich talířích obvyklá, například ryba s čokoládou.


Historie molekulární kuchyně sahá do roku 1988, její základy položili fyzikové Nicholas Kurti a Hervé This z Oxfordské univerzity. Od doby založení je molekulární kuchyně rozvíjena spoustou známých světových šéfkuchařů. Jmenujme alespoň několik z nich: Grant Achatz, Richard Blais, Heston Blumenthal nebo Marcel Vigneron.

00804-Molekularni_kuchyne_Petra_Koukolicka_02.jpg
„Velmi si vážíme toho, že můžeme být partnerem této výjimečné akce a být prvním místem, na které se milovníci novinek v gastronomii vypraví. Během molekulární show se návštěvníci AFI Paláce seznámí s molekulární gastronomií jako takovou, na vlastní oči uvidí, jak se takové jídlo připravuje a hlavně ho budou moci ochutnat. Ne vše totiž v molekulární kuchyni vypadá a chutná přesně tak, jak se na první pohled zdá. Petr Koukolíček umí se surovinami skutečně kouzlit a věřím, že se mu podaří v dobrém ošálit zrak a hlavně chuťové pohárky návštěvníků AFI Paláce,“ říká Zuzana Kubíčková, marketingová manažerka AFI Paláce.


Další várku dobrého jídla a pití a také zajímavý doprovodný program nabídne zhruba 2 týdny po této molekulární kulinářské show Apetit Festival, kde na návštěvníky čeká kuchařská show Zdeňka Pohlreicha, „Kluci v akci“ s Ondřejem Slaninou a Filipem Sajlerem, degustační menu z cvrčků, sarančat a sušených červů v podání Petra Ocknechta nebo menu připravované držitelem michelinské hvězdy Romanem Paulusem. To a ještě mnohem více bude připraveno na dostihovém závodišti v Synthesia parku v Pardubicích. Festival bude doprovázen bohatým programem. Vystoupí zde například hvězdy projektu „Na stojáka“, na pódiu se objeví například stand-up komici Miloš Knor, Daniel Čech či Karel Hynek and Richard Nedvěd s trapnomagií. Hudební program obstará Vladimír Mišík a ČDG nebo kapela Blue Effect.


Východočeský APETIT FESTIVAL 2013 získal záštitu Statutárního města Pardubice a záštitu radního Pardubického kraje Václava Kroutila. Je to vůbec poprvé, co se takto významný gastroveletrh uskuteční v Pardubickém kraji.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz