17. 6. 2013 - BRNO - Jste milovníci dobrého jídla a zajímáte se o jeho původ? Právě pro vás se od 8. do 31. července na festivalu Jídlo z blízka v Brně vaří lahůdky z regionálních surovin. Nechybí ani kurzy vaření a degustace vín.
Po tři červencové týdny si můžete v devatenácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů, se kterými vás seznámí jídelní lístek.
V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska.
Ke každému menu si můžete navíc vychutnat vína malých moravských vinařů speciálně spárovaná známým sommeliérem Branko Černým.
Chcete vědět více o tom, odkud vaše jídlo pochází? Letní festival má také doprovodný program, na kterém je možné poobědvat se známými autory kuchařských knih a seznámit se osobně také se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i šéfkuchaři, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Pod jejich laskavým dohledem si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, naučit se klasické recepty nebo ocenit půvab moravských vín.
Jestli jste dosud váhali s pečením domácího štrúdlu nebo vykostěním králíka, vrhněte se do toho tentokrát po hlavě. Program je připraven právě pro vás! Přiveďte i své děti, které jistě nadchne, jak se z čerstvého ovoce stane marmeláda.
Objevte kouzlo farmářských lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku.
Sledujte www.jidlozblizka.cz
Tento článek je k přečtení i v našem aktuálním čísle magazínu Štamgast&Gurmán. Krom tradičních distribučních míst je ke stažení i online.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.