Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tři mikulovské dny spojily dvě vinařské akce v událost roku

Tři mikulovské dny spojily dvě vinařské akce v událost roku

22. 6. 2013 - MIKULOV - Ve dnech 17. až 19. 6. 2013 hostil Mikulov bezpochyby nejvýznamnější vinařskou událost letošního roku, trojdenní mezinárodní akci Oenoforum a Sauvignonforum & Czech International Wine Competition 2013. Odborná mezinárodní konference Oenoforum 2013 byla předvojem dvojdenního klání více než čtyř set vín v rámci mezinárodní soutěže "SAUVIGNON FORUM 2013 & Czech International Wine Competition", která se letos již podruhé pořádala pod patronací prestižní organizace OIV.

Oenoforum 2013 přineslo mnoho odpovědí, ale i množství otázek

Hlavní téma konference bylo charakterizováno sloganem „Jak na velká terroirová vína“. Organizátor, Svaz vinařů České republiky, zajistil velmi lákavé osobnosti mezi přednášejícími, což přispělo k tomu, že konferenční sál mikulovského zámku byl zaplněn 114 vinohradníky a sklepmistry, ale také mnoha sommeliéry či obchodníky s vínem. Ústřední přednášku s názvem „Cesty k velkým terroirovým vínům“ měl Prof. Jacques Blouin (FR), ředitel Hauts de Garonne Développement, který nastíněním a přehledem všech aspektů a faktorů terroir ukázal, kudy by se asi mělo ubírat myšlení vinaře, při tvorbě terroirových vín. Dalším přednášejícím byl Miloš Michlovský, který shrnul své poznatky v příspěvku „Návrat ke kořenům“.

 

štamgast&gurman_oenoforum

„Velká terroirová vína ve vinici“ – tak zněl název koreferátu Gheorghe Arpentina, prezidenta unie enologů Moldavska a delegáta OIV pro druhý den následující soutěže vín. Následoval blok poznatků s terroirovými víny z praxe, kde diskutovali turecký vinař Resit Soley, odborný konzultant v enologii Philippe Ricoux z Francie, Toni Bodenstein, rakouský enolog z Weingut Prager ve Wachau a moravský vinař František Mádl z Velkých Bílovic.

„Už jsem se účastnil mnoha vinařských konferencí a seminářů a musím složit velkou poklonu organizátorům, neboť si nepamatuji, kde bych viděl, že tolik lidí vydrželo po dobu tolika hodin naslouchat přednášejícím a diskutovat s nimi,“ řekl těsně po konferenci Resit Soley, jeden z přednášejících.

Po každé z přednášek byla možnost klást řečníkům dotazy a nutno říci, že tato část byla velmi interaktivní – každý z přednášejících tak odpovídal posluchačům na otázky, v některých případech byla délka diskuzní části srovnatelná s částí přednášky.
PhDr. Martin Chlad, ředitel pro PR a marketing Svazu vinařů, k Oenoforu říká: „Letošní první ročník této konference je první vlaštovkou. Na tvorbě obsahového zadání se už v tomto prvním ročníku od samotného počátku podíleli zástupci všech vinařských podoblastí, které chceme více zapojit do naší činnosti a aktivit. Očekáváme, že následovat budou v dalších letech návazné odborné konference, které půjdou více do konkrétní problematiky aktuálních vinařských témat.“


štamgast&gurmán_hodnocení

SAUVIGNON FORUM & Czech Wine International Competition 2013

Po Oenoforu hned v úterý následovalo dvoudenní hodnocení vín v rámci soutěže „SAUVIGNON FORUM & Czech Wine Intenational Competition 2013“. Sedmý ročník Sauvignon Fora se letos uskutečnil již po druhé pod patronací OIV, Mezinárodní organizace pro révu a víno se sídlem v Paříži, což ji řadí mezi nejprestižnější vinařské soutěže světa. 44 degustátorů hodnotilo v 6 komisích a v 15 kategoriích celkem 403 soutěžních vín z 22 zemí světa. Druhý den odpoledne, po ukončení základní části hodnocení, následoval tzv. Mastertasting, kdy předsedové hodnotících komisí zasedli k výběru vítězných vín z nejlépe hodnocených vzorků z jednotlivých komisí. V podvečer 19. 6.  proběhl v kongresovém sále mikulovského zámku slavnostní galavečer, na kterém byly vyhlášeny výsledky, a přítomní měli možnost ochutnat hodnocená vína.

„Sauvignon Forum je ve své současné podobě v Česku jednoznačně nejkvalitnější soutěží vín, a to jak po stránce soutěžních vzorků, tak zejména systémem a úrovní hodnocení. Toto chceme zachovat i do budoucna a dále rozvíjet,“ shrnul akci JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů České republiky.


štamgast&gurman_czech wine intertional competition 2013_mastertasting

To nejlepší z vína

Z vlá štní ceny

Cena Ing. Jindřicha Ševčíka – nejvýše ohodnocené víno z ČR z kategorie A1:

  • Sauvignon 2012, pozdní sběr, č. šarže 212, Vinařství Lahofer, s. r. o.

Cena Doc. Ing. Viléma Krause, CSc. – nejvýše ohodnocené víno z ČR z kategorie B1:

  • Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů barrique č. šarže 3011, Štěpán Maňák

Cena hejtmana Jihomoravského kraje – nejvyšší průměrně hodnocená kolekce vín:

  • Víno Mrva & Stanko, a.s., Slovensko

Best of…. Sauvignon blanc:

  • Astrolabe, Awatare Sauvignon blanc 2012, číslo šarže L2240, dovozce Jakub Král, Praha, přihlašovatel GLOBUS ČR, k. s.

Best of… Cabernet Sauvignon:

  • Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů barrique č. šarže 3011, Štěpán Maňák

Absolutní Champion kat. A1:

  • Astrolabe, Awatare Sauvignon blanc 2012, číslo šarže L2240, dovozce jakub Král, Praha, přihlašovatel GLOBUS ČR, k. s.

Absolutní Champion kat. B1:

  • Malbec 2011 Limitada Edición, č. šarže LM12362, Pascual Toso, Mendoza, Argentina, dovozce Jaroslav Kšána

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz