Štamgast & Gurmán

Léto přichází, červenají třešně a višně

Léto přichází, červenají třešně a višně

28. 6. 2013 – Červen je hlavní sezóna třešní a višní, portál Vše o vaření.cz vám připomene, co jsou vlastně zač a jak se dá toto létem vonící ovoce využít v kuchyni.

Třešně k nám poprvé přinesli Římané někdy ve druhém století našeho letopočtu, běžně se zde ale začaly pěstovat asi od 15. století. Z původních planých třešní a višní bylo postupem času vyšlechtěno kolem 1 000 odrůd.

Srdcová záležitost

Dnes se u nás pěstují většinou dva druhy třešní - chrupky a srdcovky. Chrupky jsou skutečně křupavé, srdcovky jsou měkčí a šťavnatější. Na některých místech rostou také plané třešně, které jsou mnohem menší a bývají někdy trochu nahořklé.

Sezóna třešní je od května do konce července, višně dozrávají později a jsou k dostání až do srpna. Třešně jsou sladké, višně mají navinulou chuť, rozlišujeme amarelky a kyselky.

Ať již kupujeme třešně či višně, vždy dbáme, aby plody byly čerstvé, neotlačené, nepopraskané, nebyly nahnilé a červivé. Třešně se stopkou vybírejte v případě, že je nebudete ihned konzumovat – vydrží totiž déle.

Zdraví v rudém balení

Třešně a višně jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Obsahují také nezanedbatelné množství vitaminu C.

Pro svůj obsah nutričních látek jsou zvláště vhodné pro děti. Třešňová kůra zlepšuje trávení, odstraňuje zácpu a zbavuje jedů, protože biolátky v třešních obsažené na sebe vážou škodliviny.

Také napomáhají hubnutí, protože látky v třešních neutralizují tukové substance, které se pak nedostanou sliznicemi do krve. Antokyan, přírodní barvivo obsažené v třešních spolupůsobí při obnově vazivové tkáně a zneškodňuje volné radikály, které jsou příčinou zestárlé a povadlé kůže. Třešně obsahují také vápník. Jsou proto ideálním přírodním prostředkem proti parodentóze a artritidě.

Skvělé v moučníku i salátu

Červené kulaté, nebo srdcovité plody třešní máme v oblibě především syrové nebo jako kompot, višně jsou zase báječné v koláčích, zmrzlinách a likérech. Jejich uplatnění v kuchyni se však daleko širší - peče se z nich bublanina a různé koláče nebo ovocné knedlíky. Můžeme jimi zdobit ovocné limonády pro děti. Skvěle se hodí do různých ovocných salátů či jogurtových dezertů, můžeme je i máčet v čokoládě.

Na zimu se dají výborně zavařit jako kompot nebo džem, lze je také snadno zmrazit. Můžete z nich také vyrábět i destiláty nebo sirupy. Na odpeckování většího množství třešní nebo višní je dobré si pořídit speciální odpeckovávač, s kterým to jde velmi snadno a rychle.

Třešňový koláč

Počet porcí: 8

Ingredience:

  • Vejce 3 ks
  • Cukr 150 g
  • Hladká mouka 150 g
  • šlehačka 250 ml
  • Mascarpone 250 g
  • Cukr 150 g
  • Nastrouhaná čokoláda 150 g
  • Scezený třešňový kompot nebo čerstvé, vypeckované třešně 1 ks

Postup přípravy:

Vejce našlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku se špetkou jedlé sody. Vlijte do vymazané formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 20 – 25 minut. Nechte vychladnout. Na vychladlý korpus uložte třešně. Šlehačku našlehejte s cukrem a pak vmíchejte mascarpone. Rovnoměrně rozetřete na třešně a posypte strouhanou čokoládou. Nechte v lednici alespoň 4 hodiny.

 

Višňový džem

Počet porcí: 1 dávka

Ingredience:

  • Voda 200 ml
  • Cukr 300 g
  • Vanilkový cukr 2 ks
  • Gelfix Super 3:1 1 ks
  • Vypeckované višně 800 g
  • Rum 6 PL

Postup přípravy:

Višně rozmixujeme, smícháme s vodou, cukrem, vanilkovým cukrem a Gelfixem Super, přivedeme do varu, vaříme asi 6 min (podle potřeby).

Odstavíme, přidáme rum a plníme do připravených skleniček.

Třešňový camembert

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Vejce 2 ks
  • Máslo 1 lžíce polévková vrchovatá
  • Slunečnicový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Sýr Camembert 4 kusy
  • Třešně 1 sklenice
  • Třešňová šťáva 1 půlka sklenice
  • Strouhanka 1 sklenička

Postup přípravy:

Sýry dáme na pár minut do mrazáku. Pak je překrojíme na čtvrtky. Obalíme ve vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji s máslem. Třešně bez pecek podusíme v třešňové šťávě, až se půlka šťávy zredukuje. Na talíř dáme sýr, přelijeme šťávou a zdobíme třešní.

 

Třešňový moučník

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Skořice mletá 1 lžička kávová rovná
  • Vypeckované třešně 1 kg
  • Citronová kůra 3 lžíce
  • Citronová šťáva 3 lžíce
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Třtinový cukr do těsta 100 g
  • Máslo 100 g
  • Polohrubá mouka 160 g
  • Máslo na vymazání 3 lžíce
  • Třtinový cukr na vysypání 3 lžíce
  • Třtinový cukr do třešní 100 g

Postup přípravy:

Z vanilkového lusku vyškrábněte nožem semínka. Do mísy dejte mouku, máslo, citronovou kůru, semínka z vanilkového lusku, skořici a cukr. Do vymazané a cukrem vysypané mísy dejte třešně promíchané s citrónovou šťávou a třtinovým cukrem. Na třešně dejte zpracovanou drobenku. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 40 minut. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz