Štamgast & Gurmán

Víkendové tipy: Vzdejte hold bramborám

Víkendové tipy: Vzdejte hold bramborám

26. 7. 2013 – Potkali jste někdy někoho, kdo nemá rád brambory? Já ne, a tak jsem si říkal, že zapátrám na internetu, zda-li u nás neexistuje skupina osob, která by je odmítala. A našel jsem!

Nebudu vás napínat, jde o veškeré sportovce. V jejich případě však jde o odpor výhradně k bramborovým medajlím. Čili můžeme s klidným srdcem prohlásit, že dnešní tipy portálu Vše o vaření na jídla z brambor udělají radost všem. A pro skutečné bramborové fanatiky jsme do menu zařadili dokonce bramborový moučník! Takže hurá na brambory.

 

SOBOTA:

Bramborová polévka se sýrem

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Brambory 1 kg
  • Hladká mouka 2 lžička kávová vrchovatá
  • Mléko 1200 ml
  • Sůl 4 špetka
  • Pepř mletý černý 2 špetka
  • Máslo 2 lžíce polévková rovná
  • Nastrouhaný tvrdý sýr 140 g
  • Husté smetany 200 ml
  • Naťové cibulky 4 ks
  • Anglická slanina 150 g

Postup přípravy:

Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte. Z másla a mouky připravte jíšku. Hotovou jíšku za stálého míchání zalijte mlékem a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, pak přidejte rozmačkané brambory a polovinu strouhaného sýra. Až se sýr roztaví, polévku odstavte z ohně a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte a opepřete. Na pánvi nasucho orestujte nakrájenou anglickou slaninu. Naťovou cibulku nakrájejte nadrobno. Polévku podávejte posypanou anglickou slaninou, cibulkou a nastrouhaným sýrem,

Ryba se strouhanými bramborami

Počet porcí: 1

Ingredience:

  • Jarní cibulka 2 ks
  • Česnek 2 stroužek
  • Máslo 4 lžíce polévková vrchovatá
  • Rostlinný olej 2 lžíce polévková rovná
  • Sůl 2 špetka
  • Citrón 1 plátek
  • Citronová kůra 1 lžíce polévková rovná
  • Hladká mouka 1 lžička kávová vrchovatá
  • Smetana 33% 50 ml
  • Rybí filé á 200 g 1 ks
  • Větší brambora 1 ks
  • Zelená petrželka 3 snítky
  • Koření na ryby 1 lžička

Postup přípravy:

Oloupanou bramboru nastrouhejte a nechte osušit na utěrce. Pak brambory orestujte na oleji do křupava. Brambory jemně osolte. Filé osolte, opepřete, posypte kořením na ryby a na 3 lžících rozehřátého másla filé opečte. Pak filé posypte opečenými bramborami.  Na jiné pánvi s rozehřátým máslem nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nasekanou petrželku,citrónovou kůru, špetku koření na ryby, 1 lžičku hladké mouky a smetanu, prošlehejte a povařte 5 minut. Filé podávejte s připravenou omáčkou a plátkem citrónu

 

Bramborová buchta s jablky

Počet porcí: 1

Ingredience:

  • Vařených brambor ve slupce 20 dkg
  • Hladké mouky 35 dkg
  • Hery 15 dkg
  • Moučkového cukru 10 dkg
  • žloutky 2 ks
  • Prášek do pečiva 1 ks

Postup přípravy:

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme zbytek surovin a vypracujeme z nich krásné těsto. To pak rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme a mezi vzniklé dvě placky dáme nastrouhaná a ochucená jablka. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud vršek není krásně zlatavý

 

NEDĚLE:

Bramborový salát po italsku

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Brambory 450 g
  • Citronová šťáva 1 lžíce polévková rovná
  • Česnek 2 stroužek
  • Sušená rajčata 8 ks
  • Bílý jogurt 200 ml
  • Olivový olej extra virgin 2 lžíce polévková rovná
  • Petržel nasekaná 2 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Pepř 1 špetka

Postup přípravy:

Pro salát jsou nejlepší rajčata sušená na slunci, pokud je nemůžeme sehnat, postačí sušená rajčata v konzervě. Bílý jogurt je nejlepší hustý.

Brambory očistíme, překrojíme napůl a vložíme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a vaříme 8–12 minut, nebo až začnou měknout. Poté necháme brambory důkladně okapat, zalijeme je citronovou šťávou rozmíchanou s prolisovaným česnekem a olejem, promícháme a odložíme stranou vychladnout. V misce rozmícháme jogurt se sušenými rajčaty nakrájenými na tenké nudličky, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme a smícháme s bramborami. Salát vložíme na 20 minut do lednice a pak podáváme jako předkrm nebo přílohu.

Zajímavosti, rady, doporučení:

  • Bramborový salát by se měl v ledničce skladovat nejvýše jeden den, protože se rychle kazí.
  • Bramborový salát s majonézou vyrobenou podomácku se nehodí ke skladování. S kupovanou majonézou vám vydrží asi jeden den.

 

Pečená jehněčí kýta a bramborová kaše s pórkem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Jehněčí kýta 1500 g
  • Česnek 4 hlávka
  • Rozmarýn 40 g
  • Rostlinný olej 10 ml
  • Sůl 3 špetka
  • Pepř mletý 1 špetka
  • Brambory vařené 600 g
  • Pórek 3 ks
  • Polotučné mléko 250 ml
  • Smetana 33% 250 ml
  • Jehněčí vývar 500 ml
  • Pasta z černých oliv 4 lžíce

Postup přípravy:

Kýtu omyjeme a osušíme. Nožem nařízneme maso do hloubky cca 3 cm a do zářezů vkládáme olivovou pastu, kterou také potřeme povrch kýty. Do zářezů přidáme i rozmačkaný česnek a snítky rozmarýnu. Nasolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem a necháme asi 2 hod. v chladu odležet. Pekáč si vymažeme olejem, poklademe na něj rozmarýn a pak přidáme kýtu.

Dáme do předehřáté trouby (210°C) asi na 20 min. Pak stáhneme teplotu na 190°C, přidáme celé stroužky česneku a podlijeme vývarem. Kýtu přikryjeme alobalem a necháme asi 1,5 hod. péci. Na posledních 20 min. alobal sundáme, a když je maso měkké, vyndáme jej a do šťávy přidáme zbytek vývaru se zbytkem olivové pasty. Krátce povaříme.

Bramborová kaše s pórkem: Uvařené brambory rozmačkáme, přilijeme mléko, smetanu, přidáme sůl a vyšleháme. Nakrájený pórek povaříme v osolené vodě a pak jej vmícháme do kaše.

Zapečený krémový dezert Creme brûlée

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Smetana 33% 250 ml
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Vejce 2 ks
  • Cukr krupice 4 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Hnědý cukr 2 lžíce polévková rovná

Postup přípravy:

Do rendlíku dáme cukr, špetku soli, smetanu a kousek podélně rozkrojené vanilky. Vše pomalu zahřejeme až téměř k varu. V misce rozšleháme vejce, do kterých po lžících zašleháme horkou smetanu zbavenou kousků vanilky. Napěněnou hmotu rozdělíme do předem vymazaných žáruvzdorných misek, které vložíme do vodní lázně. Pečeme zvolna v troubě při 170°C asi 20 minut. Uvařenou hmotu necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Před podáváním posypeme povrch krému hnědým cukrem a necháme ho rychle zkaramelizovat pod grilem tak, aby na povrchu vznikla křupavá vrstvička a v misce byl chladný lahodný vanilkový krém.

Věříme, že alespoň některé z našich tipů vyzkoušíte a budou vám chutnat natolik, že se stanou pravidelnou součástí vašich budoucích menu.

Dobrou chuť.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz