26. 7. 2013 – Potkali jste někdy někoho, kdo nemá rád brambory? Já ne, a tak jsem si říkal, že zapátrám na internetu, zda-li u nás neexistuje skupina osob, která by je odmítala. A našel jsem!
Nebudu vás napínat, jde o veškeré sportovce. V jejich případě však jde o odpor výhradně k bramborovým medajlím. Čili můžeme s klidným srdcem prohlásit, že dnešní tipy portálu Vše o vaření na jídla z brambor udělají radost všem. A pro skutečné bramborové fanatiky jsme do menu zařadili dokonce bramborový moučník! Takže hurá na brambory.
Počet porcí: 5
Ingredience:
Postup přípravy:
Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte. Z másla a mouky připravte jíšku. Hotovou jíšku za stálého míchání zalijte mlékem a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, pak přidejte rozmačkané brambory a polovinu strouhaného sýra. Až se sýr roztaví, polévku odstavte z ohně a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte a opepřete. Na pánvi nasucho orestujte nakrájenou anglickou slaninu. Naťovou cibulku nakrájejte nadrobno. Polévku podávejte posypanou anglickou slaninou, cibulkou a nastrouhaným sýrem,
Počet porcí: 1
Ingredience:
Postup přípravy:
Oloupanou bramboru nastrouhejte a nechte osušit na utěrce. Pak brambory orestujte na oleji do křupava. Brambory jemně osolte. Filé osolte, opepřete, posypte kořením na ryby a na 3 lžících rozehřátého másla filé opečte. Pak filé posypte opečenými bramborami. Na jiné pánvi s rozehřátým máslem nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nasekanou petrželku,citrónovou kůru, špetku koření na ryby, 1 lžičku hladké mouky a smetanu, prošlehejte a povařte 5 minut. Filé podávejte s připravenou omáčkou a plátkem citrónu
Počet porcí: 1
Ingredience:
Postup přípravy:
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme zbytek surovin a vypracujeme z nich krásné těsto. To pak rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme a mezi vzniklé dvě placky dáme nastrouhaná a ochucená jablka. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud vršek není krásně zlatavý
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Pro salát jsou nejlepší rajčata sušená na slunci, pokud je nemůžeme sehnat, postačí sušená rajčata v konzervě. Bílý jogurt je nejlepší hustý.
Brambory očistíme, překrojíme napůl a vložíme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a vaříme 8–12 minut, nebo až začnou měknout. Poté necháme brambory důkladně okapat, zalijeme je citronovou šťávou rozmíchanou s prolisovaným česnekem a olejem, promícháme a odložíme stranou vychladnout. V misce rozmícháme jogurt se sušenými rajčaty nakrájenými na tenké nudličky, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme a smícháme s bramborami. Salát vložíme na 20 minut do lednice a pak podáváme jako předkrm nebo přílohu.
Zajímavosti, rady, doporučení:
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Kýtu omyjeme a osušíme. Nožem nařízneme maso do hloubky cca 3 cm a do zářezů vkládáme olivovou pastu, kterou také potřeme povrch kýty. Do zářezů přidáme i rozmačkaný česnek a snítky rozmarýnu. Nasolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem a necháme asi 2 hod. v chladu odležet. Pekáč si vymažeme olejem, poklademe na něj rozmarýn a pak přidáme kýtu.
Dáme do předehřáté trouby (210°C) asi na 20 min. Pak stáhneme teplotu na 190°C, přidáme celé stroužky česneku a podlijeme vývarem. Kýtu přikryjeme alobalem a necháme asi 1,5 hod. péci. Na posledních 20 min. alobal sundáme, a když je maso měkké, vyndáme jej a do šťávy přidáme zbytek vývaru se zbytkem olivové pasty. Krátce povaříme.
Bramborová kaše s pórkem: Uvařené brambory rozmačkáme, přilijeme mléko, smetanu, přidáme sůl a vyšleháme. Nakrájený pórek povaříme v osolené vodě a pak jej vmícháme do kaše.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Do rendlíku dáme cukr, špetku soli, smetanu a kousek podélně rozkrojené vanilky. Vše pomalu zahřejeme až téměř k varu. V misce rozšleháme vejce, do kterých po lžících zašleháme horkou smetanu zbavenou kousků vanilky. Napěněnou hmotu rozdělíme do předem vymazaných žáruvzdorných misek, které vložíme do vodní lázně. Pečeme zvolna v troubě při 170°C asi 20 minut. Uvařenou hmotu necháme vychladit nejlépe do druhého dne. Před podáváním posypeme povrch krému hnědým cukrem a necháme ho rychle zkaramelizovat pod grilem tak, aby na povrchu vznikla křupavá vrstvička a v misce byl chladný lahodný vanilkový krém.
Věříme, že alespoň některé z našich tipů vyzkoušíte a budou vám chutnat natolik, že se stanou pravidelnou součástí vašich budoucích menu.
Dobrou chuť.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.