2. 8. 2013 – PARDUBICE – Město Pardubice bylo poctěno pořádáním významné evropské vinařské soutěže VinoForum 2013 Pardubice. Teprve podruhé v dvaadvacetileté historii proběhla soutěž v nevinařské oblasti, což je oceněním za mimořádné výsledky v oblasti vín.
Dvacátý druhý ročník mezinárodní přehlídky vín VinoForum je součástí 16. ročníku Pardubického festivalu vína a navazuje na předcházející konkurzy, které se v uplynulých letech uskutečnily na Slovensku, ve Slovinsku, v České republice, v Chorvatsku, Polsku a v Rakousku. Jejich cílem bylo porovnávat kvalitu vín středoevropského původu se zbytkem světa.
Dále pak má posloužit k navázání a k prohloubení výrobních, obchodních a společenských vztahů mezi výrobci vína, obchodníky a spotřebiteli.
Tato mezinárodní soutěž vín se konala 29. a 30. července v hotelu Euro.
Soutěže se zúčastnilo 445 vzorků vín z 10 zemí celého světa a bylo rozdáno 143 medailí. Absolutním vítězem celé soutěže se stalo červené víno z Chile, odrůda Syrah, reserva especial, které bylo zároveň Championem červených vín. Championem bílých suchých vín se stalo Rulandské bílé, pozdní sběr, 2008 z vinařství Kolby, a.s., v bílých vínech ostatních se stal Championem Tramín červený, slámové víno, ročníku 2012. V růžových vínech se stal Championem Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, ročníku 2012 od Znovínu Znojmo, a.s. Championem v kategorii sektů se stal Bohemia Sekt Prestige brut, 2010 ze společnosti Bohemia Sekt, s.r.o.
Hodnocení vín se ujalo pět šestičlenných komisí složených z předních českých a moravských degustátorů a 12 hodnitelů ze čtyř států. Předsedou komisí byl přední česko-slovenský enolog, prof. Ing. Fedor Malík, DrSc., který je zakladatelem této mezinárodní soutěže, které pravidelně putuje po 6 evropských zemích.
Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory vinařů, mnoha partnerů, zejména pak Vinařského fondu, Národního vinařského centra, Města Pardubice a mnoha dalších, kterým tímto děkujeme.
Mnoho z těchto soutěžních vín, ale i další můžete ochutnávat na pardubickém Zámku ve dnech 23. – 24. 8. v rámci Pardubického festivalu vína.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.