23. 8. 2013 - Leckterého méně hladového zákazníka někdy zaujme v jídelním lístku nabídka dětských jídel. Ovšem v některých restauracích mohou hosté na dětský pokrm zapomenout, je-li jim například více než 12 let. Takové pravidlo někteří považují za diskriminaci.
Znamená část jídelního lístku nadepsaná „Dětská jídla“ informaci o menších porcích a jídlech vhodných hlavně pro děti? Nebo se jedná o jídlo, které si zákazník neobjedná, je-li starší více než deset či dvanáct let? Podle některých odborníků jsou oba přístupy v pořádku a ani ve druhém případě se o diskriminaci nejedná.
Důvodem neposkytnutí jídla osobě starší 12 let je zpravidla úmysl majitele restaurace přimět zákazníka utratit více. Jediným posuzujícím kritériem pro poskytnutí dětské porce je věková hranice, kterou může na místě jen obtížně rodič prokázat a číšník ověřit. „Neupíráme podnikatelům právo dosahovat vyšších zisků, ale klademe si otázku proč stanovovat striktně věkovou hranici, jestliže konečné rozhodnutí je na zaměstnanci restaurace. Není zřejmé, proč může pokrm dostat například dvanáctileté dítě, a nikoliv třináctileté,“ říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.
Argumentem, který svědčí pro to, že se nejedná o diskriminační postup, je, že záleží čistě na vůli podnikatele, zda danou sekci jídel bude ve svém podniku nabízet a za jakých podmínek. Odepřením poskytnout dětské jídlo není zasahováno do lidské důstojnosti dotčené osoby, ale jde jen o výraz jistého nepohodlí. Chce-li podnikatel oslovit klientelu rodin s dětmi a přivést je do své restaurace, může k tomu využít pravidlo zvýhodňující jednu skupinu oproti druhé. Dokonce si sám pro sebe může určit, kdo podle něho je ještě dítětem, třeba věkovou hranicí 12 let. Takový přístup zastávají zejména státní orgány vykonávající dozor.
Záleží na každém, zda bude odepření objednávky dětského jídla považovat za diskriminaci své osoby a příště zvolí raději jiný podnik, či ne. „Extrémním případem, se kterým jsme se v rámci poradenské činnosti setkali, bylo, když restauratér zákazníkovi oznámil, že dětskou porci sice dostane, ovšem za dvojnásobnou cenu,“ uzavírá Lukáš Zelený.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.