23. 8. 2013 - PRAHA - V průběhu včerejšího slavnostního galavečera na pražském Žofíně byly vyhlášeny výsledky 11. ročníku národní soutěže vín MAKRO Vinař roku 2013. Vítězem se stal Josef Valihrach z Krumvíře, na druhém místě se umístil Mikrosvín Mikulov a na třetím místě Proquin Velké Němčice. Uvnitř čtěte ROZHOVOR s vítězem.
MAKRO Cash & Carry je již tradičně generálním partnerem prestižní vinařské události MAKRO Vinař roku. Oceněné kolekce vín ze soutěže lze od poloviny září zakoupit ve vinotékách MAKRO, ve speciálních stojanech označených logem soutěže.
Vinaři, kteří se v soutěži umístili na prvních třech místech, mají právo označit láhve ze svého vinařství zlatou, stříbrnou či bronzovou medailí.
V rámci slavnostního vyhlášení byly kromě prvních tří míst vyhlášeny další ocenění. Šampionem bílých vín se stal Tanzberg Mikulov a Šampionem červených vín Josef Valihrach z Krumvíře. Do síně slávy byl in memoriam jmenován Jan Petrák z vinařství Kobilí.
Obr. Josef Valihrach starší a Josef Valihrach mladší
Podařilo se Vám zvítězit již potřetí. Jaký je Váš recept?
Recept na opakovaný úspěch v národní soutěži vín Vinař roku 2013 není. Nejdůležitější je podpora mojí rodiny i rodiny bratra, který nám dodává krásné hrozny.
Jaký vidíte rozdíl mezi podnikáním před 25 lety a dnes?
Asi jsem to měl jednodušší, že jsem začal podnikat hned po změně režimu. Dnes je více možností. Ale je větší konkurence, je těžší prosadit se na trhu.
Jaká je Vaše nejoblíbenější odrůda?
U mě je to jasné – Sauvignon. Ale také mám rád Cabernet Blanc.
Jak to, že se vám daří i s takzvanými „novošlechtěnci“, s novými odrůdami, které před pár lety ještě nikdo neznal?
Je to samozřejmě ekonomické bláznovství, mám dnes kolem 30 odrůd. Ale i za komunistů jsem měl minimálně 12 odrůd, takže proč ne dnes. Dělám to pro svoji radost.
Sázíte i na export?
Něco málo, ale lepší je to prodat u nás.
Co preferují zákazníci?
Podle kolegů vím, že se zákazníci dívají se na cenu, ale v našem vinařství vyhrávají dražší vína.
Obr. zleva: Martin Prokeš, Kamil Prokeš - Proquin; Romana Nýdrle – MAKRO, Richard Süss – MAKRO, Alex Hluchy – MAKRO, Josef Valihrach starší, Josef Valihrach mladší, Vojtěch Vít - Mikrosvín
Josef Valihrach se narodil a celý život žije v Krumvíři. Lásku k vínu zdědil po svém tatínkovi a hned, jakmile to bylo možné, začal se vinařině věnovat naplno. Své první víno vyrobil ve čtrnácti letech (takže má téměř čtyřicetiletou praxi J) a už jen čekal na vhodnou chvíli – tou byl 17. listopad a hned v roce 1990 vzniká firma Vinařství Josef Valihrach. Dnes je jedním z nejúspěšnějších moravských vinařů na zahraničních soutěžích a dvojnásobným držitelem titulu Vinař roku ČR z let 2009 a 2010, předseda a spoluzakladatel Vinařské asociace ČR.
Rodina Prokešů zde vyrábí víno již po několik generací – jejich vinařský osud odstartovala nešťastná náhoda, kdy se jim strýc utopil ve víně. Otec František Prokeš i dva synové Martin a Kamil v minulosti pracovali pro jiné úspěšné vinaře, ale nakonec se rozhodli spojit své vzdělání, um a praxi v rodinné firmě, kde sice nemají technologii za stovky milionů, ale také „nevaří“ pro supermarkety. Od roku 2007, kdy bylo jejich vinařství založeno, tak vyrábějí vína v malých šaržích pro menší okruh spokojených zákazníků. Proqin je bronzovým Vinařem roku 2012.
Josef Valihrach se narodil a celý život žije v Krumvíři. Lásku k vínu zdědil po svém tatínkovi a hned, jakmile to bylo možné, začal se vinařině věnovat naplno. Své první víno vyrobil ve čtrnácti letech (takže má téměř čtyřicetiletou praxi J) a už jen čekal na vhodnou chvíli – tou byl 17. listopad a hned v roce 1990 vzniká firma Vinařství Josef Valihrach. Dnes je jedním z nejúspěšnějších moravských vinařů na zahraničních soutěžích a dvojnásobným držitelem titulu Vinař roku ČR z let 2009 a 2010, předseda a spoluzakladatel Vinařské asociace ČR.
Zástupce středně velkého vinařství z Dolních Dunajovic dnes patří k dynamicky se rozvíjejícím vinařstvím. Díky ceněným parcelám na svazích překrásných Pálavských vrchů získávají kvalitní hrozny, a to zejména Ryzlinku vlašského, který je také jejich největší chloubou. Lidé z Mikrosvínu Mikulov jdou krok za krokem za svým cílem, jsou trpěliví a určitě o nich ještě uslyšíte.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.