Segedínský guláš
Autor receptu
Petra Vomelová
Recept pro vás uvařil
no name
(na fotografii vlevo)
Suroviny potřebné na přípravu
Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.
500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky
2 lžíce sádla
3 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
1 sáček kysaného bílého zelí
4 lžíce sladké mleté papriky
4 bobkové listy
1 lžička mletého kmínu
1 l hovězího vývaru
150 ml smetany ke šlehání
1 lžíce zakysané smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
1. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
3. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
4. Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
5. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
6. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.