Štamgast & Gurmán

Zelňačka

Autor receptu
Petra Vomelová

Recept pro vás uvařil
no name

(na fotografii vlevo)

Suroviny potřebné na přípravu
Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.

Ingredience:

1 balíček bílého kysaného zelí

1 litr zeleninového vývaru

2 brambory

2 nožičky oblíbené klobásy

100 ml 33% smetany ke šlehání

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce másla

2 lžíce mleté sladké papriky

2 bobkové listy

2 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

1/2 lžíce cukru krupice

sůl

zakysaná smetana k servírování
 

Postup
1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut. 2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou. 3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce. 4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit. 5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz