Zelňačka
Autor receptu
Petra Vomelová
Recept pro vás uvařil
no name
(na fotografii vlevo)
Suroviny potřebné na přípravu
Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.
Ingredience:
1 balíček bílého kysaného zelí
1 litr zeleninového vývaru
2 brambory
2 nožičky oblíbené klobásy
100 ml 33% smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce mleté sladké papriky
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1/2 lžíce cukru krupice
sůl
zakysaná smetana k servírování
Postup
1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.