Autor receptu
Špetka Valašska
Recept pro vás uvařila
Vanda Vrlová
Špetka Valašska
(na fotografii vlevo)
Postup
Postup dle Vandy Vrlové:
„Nejdřív okroužláme brambory, nakrájíme je na kostky a vhodíme do osolené a okmínované vody. Pak si dáme vařit vajíčka. Když chceme pořádně nakrmit chlapy, můžeme místo vajec použít i maso. Ve druhém kastrůlku čtvrt hodinky povaříme sušené, předem namočené hříbky v trošce vody. Pokud máme čerstvé, tak pořádně podusit! Ve třetím kastrůlku uděláme zásmažku ze sádla, to se míň připaluje. Nemusí být moc hustá, však i hříbky máčku zahustí. K zásmažce přilijeme mléko, no a máme bešamel. Pořádně ho rozmícháme a provaříme.
Pak do bešamelu vlijeme hříbky aj s vývarem, ten udělá chuť i barvu. Pořádně promícháme a mezitím zkontrolujeme vajíčka. Pokud už jsou natvrdo, vložíme je do studené vody, ať pěkně ochládnou.
Máčku okořeníme kmínem a troškou mletého pepře, trošku přisolíme. Nakonec zjemníme smetanou a lžící másla. Pokud je smetana málo kyselá, zakápneme octem. A jestli chcete máčku nastavit opravdu nahusto, v trošce vody rozšlehejte vajíčko a vlijte ho do ní.
Jíme z hlubokých taléřků lžící, a kdo nechce vejce ani zemáky, může si zakousnout jen krajíc čerstvého chleba.“