Štamgast & Gurmán

Hřibová máčka

Autor receptu
Špetka Valašska

Recept pro vás uvařila
Vanda Vrlová
Špetka Valašska
(na fotografii vlevo)

Suroviny potřebné na přípravu
Brambory
Hřiby
Vajíčka
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
Mléko
Špetka kmínu
Špetka mletého pepře
Špetka soli
Smetana
Máslo
Kapka octa


Další recept Špetky Valašska provoněl Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm čerstvými hřiby, smetanou a brambory. Hřibová máčka je sice typicky podzimním pokrmem, ale v mnoha domácnostech nechybí ani na štědrovečerní tabuli.

 

Postup
Postup dle Vandy Vrlové: „Nejdřív okroužláme brambory, nakrájíme je na kostky a vhodíme do osolené a okmínované vody. Pak si dáme vařit vajíčka. Když chceme pořádně nakrmit chlapy, můžeme místo vajec použít i maso. Ve druhém kastrůlku čtvrt hodinky povaříme sušené, předem namočené hříbky v trošce vody. Pokud máme čerstvé, tak pořádně podusit! Ve třetím kastrůlku uděláme zásmažku ze sádla, to se míň připaluje. Nemusí být moc hustá, však i hříbky máčku zahustí. K zásmažce přilijeme mléko, no a máme bešamel. Pořádně ho rozmícháme a provaříme. Pak do bešamelu vlijeme hříbky aj s vývarem, ten udělá chuť i barvu. Pořádně promícháme a mezitím zkontrolujeme vajíčka. Pokud už jsou natvrdo, vložíme je do studené vody, ať pěkně ochládnou. Máčku okořeníme kmínem a troškou mletého pepře, trošku přisolíme. Nakonec zjemníme smetanou a lžící másla. Pokud je smetana málo kyselá, zakápneme octem. A jestli chcete máčku nastavit opravdu nahusto, v trošce vody rozšlehejte vajíčko a vlijte ho do ní. Jíme z hlubokých taléřků lžící, a kdo nechce vejce ani zemáky, může si zakousnout jen krajíc čerstvého chleba.“

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz