Autor receptu
Špetka Valašska
Recept pro vás uvařila
Vanda Vrlová
Špetka Valašska
(na fotografii vlevo)
Postup
Postup dle Vandy Vrlové:
„Do teplé vody vsypeme mouku šrotku a mícháme, aby se nepřipálila. Do šrotky pak přilijeme mléko, přidáme špetku soli a pořád a pořád pořádně mícháme, až máme hustou, ale jemnou kaši. Na taléřku vložíme doprostřed kaše lžičku másla a dokola pokapeme medem do kruhu, který má symbolizovat nekonečnou lásku a soudržnost. A děti se budou až za ušima oblizovat.“
„Zhřívanica aneb valašský čaj, je alkoholický nápoj, a měl umět jediné, pořádně zahřát. Do kastrůlku s vodou přidáme kuličky pepře, badyán, hřebíček a celou skořici. Zatímco se koření vaří, připravíme si to sladké, co dodává sílu a chuť. To na másle upražíme cukr na karamel. Až je zlatý jako jezulátko, vlijeme do něj zhřívanicu, jen to zasyčí. Pořádně karamel ve vývaru rozpustíme. No a pak přidáme nějakou jemnější gořalku, takovou, co má třeba jen 20 %, a která nemá výraznou příchuť, ale už nevaříme. Na posilněnou zhřívanicu po troškách užívaly i šestinedělky, ale nejvíc stejně vždycky šmakovala chlapům. Podáváme v hrnečku horké, nejlíp hned ve dveřích chalupy do zmrzlých rukou.“