Štamgast & Gurmán

Šrotka a zhřívanica

Autor receptu
Špetka Valašska

Recept pro vás uvařila
Vanda Vrlová
Špetka Valašska
(na fotografii vlevo)

Suroviny potřebné na přípravu
Ježíškova krupička, to je jiný a poetický název pro sladkou šrotku. Typické vánoční jídlo našich předků, které milovaly hlavně děti. A protože o Vánocích byla zima, dospělí si k ní často uvařili ještě zhřívanicu. K té ale vzhledem k obsahu alkoholu děti jen zdálky přivoněly.

Suroviny na ježíškovu krupičku:
Voda
Mouka šrotka
Mléko
Máslo
Med
Špetka soli

Suroviny na zhřívanicu:
Pepř
Badyán
Hřebíček
Skořice
Jedná gořalka, třeba režná
Cukr
Máslo
 

Postup
Postup dle Vandy Vrlové: „Do teplé vody vsypeme mouku šrotku a mícháme, aby se nepřipálila. Do šrotky pak přilijeme mléko, přidáme špetku soli a pořád a pořád pořádně mícháme, až máme hustou, ale jemnou kaši. Na taléřku vložíme doprostřed kaše lžičku másla a dokola pokapeme medem do kruhu, který má symbolizovat nekonečnou lásku a soudržnost. A děti se budou až za ušima oblizovat.“ „Zhřívanica aneb valašský čaj, je alkoholický nápoj, a měl umět jediné, pořádně zahřát. Do kastrůlku s vodou přidáme kuličky pepře, badyán, hřebíček a celou skořici. Zatímco se koření vaří, připravíme si to sladké, co dodává sílu a chuť. To na másle upražíme cukr na karamel. Až je zlatý jako jezulátko, vlijeme do něj zhřívanicu, jen to zasyčí. Pořádně karamel ve vývaru rozpustíme. No a pak přidáme nějakou jemnější gořalku, takovou, co má třeba jen 20 %, a která nemá výraznou příchuť, ale už nevaříme. Na posilněnou zhřívanicu po troškách užívaly i šestinedělky, ale nejvíc stejně vždycky šmakovala chlapům. Podáváme v hrnečku horké, nejlíp hned ve dveřích chalupy do zmrzlých rukou.“

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz