Autor receptu
Recept pro vás uvařil
Akademie Kvality
(na fotografii vlevo)
Počet porcí:
15 věnečků
Doba přípravy:
2 hodiny
Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
3. Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
4. Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
5. Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
6. Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
7. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
8. Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
9. Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
10. Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
11. Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
12. Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.