Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Po naturálních vínech hlava nezabolí

Po naturálních vínech hlava nezabolí

03. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Živá, přírodní, autentická, opravdická, rukodělná. Taková jsou přírodní vína, která tvoří tzv. autentisté. Kdo se s nimi seznámí a ochutná je, velice často překročí pomyslnou čáru. Jinými slovy, není cesty zpět. Konvenční vína mu totiž většinou přestanou chutnat.

Milovníci vína, kteří rádi objevují nové chutě, na svých toulkách za poznáním dříve či později narazí na naturální produkci vín. Toto setkání má často důsledek, že onen vinař se bezhlavě zamiluje a vlastně už nemá touhu se vrátit k tomu, co pil dříve. Proč tomu tak je? Bez ohledu na to, že tato vína jsou vynikající, je unikátní celkový přístup vinařů autentistů k vinicím i k samotné výrobě.

Jaká tedy naturální vína jsou? Vinaři se zde loučí s chemií a vína vytváří přírodní cestou. Jejich vína jsou nečiřená, často nefiltrovaná s malým anebo dokonce vůbec žádným množstvím přidané síry. Vína kvasí spontánně pouze za pomoci přírodních kvasinek, které obsahují samotné hrozny nebo se přirozeně vyskytují ve sklepích. Vinaři je mají buď v dřevěných sudech, hliněných amforách, nebo betonových nádobách. Jinými slovy, autentisté se svou prací vrací ke kořenům, kdy se víno vyrábělo čistě přírodně a neexistovali chemičtí pomocníci. Pracují na základě svých instinktů, v souladu s přírodou. Příjemnou přidanou hodnotou je krom samotné chuti vína i fakt, že po něm nikoho hlava nebolí.

Foto: vinař Martin Vajčner z Hodonic

Naturální vinaři si získávají čím dál větší oblibu. Je to i tím, že lidé chtějí kvalitní produkty a mnozí se už ohlíží i na to, jaký dopad má práce vinaře na životní prostředí. Přidávají se k nim i mladí vinaři. Jedním z nich je i Martin Vajčner z Hodonic. Vyrůstal v rodině s dlouholetou vinařskou historií. Nebylo překvapením, že se rozhodl po základní škole studovat na Střední vinařské škole Valtice. „A tam jsem narazil na učitele Jaroslava Osičku. Kdo ho zná, ví, že je to takový guru autentistů u nás. Díky němu jsem o víně začal přemýšlet jinak. Ukázal mi prostě cestu, a já se po ní vydal. Už se nedalo vrátit zpátky,“ líčil mladý vinař.

Uvědomil si, že nechce vyrábět víno, které chutná pokaždé stejně. Že má ambice nabízet lidem nápoje bez chemického krášlení, navíc v souladu s přírodou.

V současné době tak dělá vína po svém a podle ohlasů zákazníků vidí, že jeho cesta je správná. „Mám radost, že i mému otci, který je ředitelem jednoho velkého vinařství, moje vína chutnají. Dokonce jsem ho již přesvědčil, aby i on sám pěstoval aspoň část své produkce v BIO režimu,“ pousmál se autentista Martin Vajčner.

Naturální vína lze ochutnat na různých akcích, nejlepší ale je se stavit přímo za vinařem a ochutnat je u něj. Poslechnout si, jak vzniká a v čem je jeho specifikum.Co vlastně může být lepšího, než stát přímo u vinice a naslouchat, jak se rodí vinná réva, jak se s ní pracuje a jak vzniká víno přírodní a čisté.
Na zdraví!

Text: redakce
Foto: Ondra Szollos

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz