20. 9. 2013 – Máte rádi hrušky? Pak určitě oceníte tipy portálu Vše o vaření,cz na jejich kuchyňskou úpravu. Tento týden si pro vás přichystali hruškovou polévku, salát, pěnu, ale i tradičnější vdolky. Nejdřív si ale o tomto lahodném ovoci něco řekněme.
Hrušky jsou chutné, šťavnaté, snadno stravitelné a zajišťují rychlý přísun živin. Pojídáním hrušek však nepotěšíte jen své chuťové pohárky, ale prospějete i svému zdraví. Hrušky skvěle čistí střeva a pomáhají nám vylučovat z těla škodlivé látky, díky kyselině listové podporují krvetvorbu a posilují náš imunitní systém.
Hrušky však zároveň patří mezi nejproblematičtější alergeny a právě konzumace tohoto ovoce způsobuje celou řadu nepříjemných alergických reakcí. Jak tedy alergii zabránit? Veškeré alergeny, které jsou v ovoci a zelenině obsaženy, jsou citlivé na teplo, tak je snadno můžete zničit prostým vařením. Pokud tedy zbožňujete hrušky, ale vašemu organismu nedělají za čerstva dobrou službu, uvařte si z nich třeba kompot.
Podle doby skizně se odrůdy hrušek dělí na letní, podzimní a zimní. Mezi nejoblíbenější patří obecně letní a podzimní druhy, např. máslovky, které vynikají skvělou chutí, vůní, velikostí a šťavnatostí.
Zimní hrušky obvykle nejsou žádnými královnami krásy, jejich slupka je spíše kožovitá a tmavá, a to proto, aby bez problému odolala dlouhému skladování a plody si ponechaly chuť a konzistenci po dlouhé zimní období. Tyto odrůdy hrušek, stejně jako zimní druhy jablek, dozrávají postupně ve sklepích či temných komorách. V zimě jsou potom často vítaným zdrojem vitamínů.
Když už jsme zmínili výtečný hruškový kompot, tak si řekněme něco o možnostech zpracování hrušek. Naložit se s nimi dá prakticky jakkoliv, kromě kompotů a zavařenin chutnají skvěle jako povidla, hodí se do moučníků či na ozdobu dezertů. Hrušky vynikají svým zajímavým tvarem a také strukturou dužiny, proto mohou být i netradiční ozdobou dortů či různých salátů. Hrušky si také výborně rozumí s aromatickými sýry a masem, hlavně vepřovým a drůbežím.
Typičtější je však sladká úprava hrušek. Velmi oblíbené jsou jako součást příkrmů pro naše nejmenší. A samozřejmě nesmím zapomenout na křížaly, které s oblibou žvýkaly naše babičky. Zmínit musíme také zejména na Valašsku oblíbený destilát - hruškovici.
Chuť hrušek, které rostou v našem zeměpisném pásmu určitě znáte, ale už jste ochutnali asijskou hrušku? Nashi se podobá našim hruškám nejen vzhledem, ale i chutí. Domovinou tohoto ovoce je Japonsko a Čína, k pěstování se v nedávné době připojily i státy jako Nový Zéland, Austrálie, Chile a Spojené státy americké. Plody nashi rostou na stromech, které jsou velmi podobné našim hrušním či jabloním. Asijské hrušky mohou mít různý tvar i velikost, většinou se ale blíží klasické hrušce a jablku. Barva je žlutá, až zlatavá, dužina bílá a velmi křehká. Často se nashi říká jablkohruška, což možná tento plod charakterizuje nejlépe. Nashi má tvar téměř jako jablko a chutí připomíná spíše hrušku. Takže je to vlastně takový kočkopes… Ale výborný!
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Ze syrových prsou stáhneme kůži. Pomažeme je olejem a posypeme rozmarýnem. Začneme restovat na rozpáleném oleji. Z každé strany minutku. Poté dáme na 5 minut do trouby. Pečeme při 190 stupních. Hrušku oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kousky. Pak ji začneme vařit v pomerančovém džusu. Přidáme hřebíček. Do misky si dáme bílý jogurt, med, hořčici, smetanu, sůl a promícháme. Lístky salátu natrháme a promícháme s dresinkem. Nakrájená prsa servírujeme se salátem a hruškou.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Lžíci citrónové šťávy a cukr nechte rozpustit v horké vodě. Hrušky oloupejte, překrojte podélně na poloviny a lžíci vyberte jádřinec. Vložte do vody s cukrem a citrónovou šťávou a povařte max. 8 minut. Druhou lžíci citrónové šťávy promíchejte s namletými ořechy, smetanou a vanilkovým cukrem. Děrovanou lžíci vyndejte hrušky, dejte na talíř a na hrušky položte do důlku po jádřinci rukama vytvarované kuličky z ořechové hmoty. Ozdobte šlehačkou.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Dobře omytý citrón nakrájejte na plátky. Víno, vodu , med , plátky citrónu , cukr, šafrán a skořici dejte vařit. Vařte 15 minut. Hrušky oloupejte a vložte do uvařeného sirupu .Nechte na mírném ohni po dobu 30 minut . Sirup se nesmí vařit, měl by být pod bodem varu. Hrušky nechte vychladnout v sirupu
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.