24. 9. 2013 - PRAHA - Pamatujete si, co jste věděli o víně před deseti či patnácti lety a jaké znalosti máte nyní? Jestli se pousmějete nad tím, co jste zkonzumovali tenkrát v kontrastu, jak jste v poslední době u vína vybíraví, možná vás zaujme následující téma. Jak vhodně zvolenou vodou ještě více umocnit zážitek z vína.
Na správné párování vody a vína se zaměřuje sommelier Jakub Přibyl. „Neperlivé balené vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Naopak se výtečně doplňují s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu,“ prozrazuje Jakub Přibyl.
Úplný opak platí pro perlivé a zásadité vody jako je například S.Pellegrino. Ty se svým čerstvě štiplavým půvabem pasují k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí. „Naopak tyto zásadité perlivé vody nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře,“ dodává Jakub Přibyl.
A jaká vína je vhodné kombinovat s vodou z kohoutku? Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.
Vodu servírovanou k vínu je také třeba správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.
Jaké konkrétní kombinace doporučuje Jakub Přibyl?
Čerstvá a ovocná bílá vína: Jejich jednoduchý a příjemný charakter se odráží v barvě, bouquetu a chuti, obecně připomínají samo ovoce. Vhodné kombinovat s neperlivou vodou.
Bílá vína, která zrála v sudech: Tento druh vín je výtečné kombinovat s neperlivou vodou, jako je například Acqua Panna díky své lehkosti a jemnému tónu, případně jemně perlivou vodou.
Růžová vína: Pokud jsou mladá, čerstvá a lehká, skvěle se mísí s neperlivou vodou, a jestliže obsahují vyšší podíl alkoholu, pak s perlivou vodou.
Červená vína: Mají často intenzivnější a déletrvající chuť, vhodné kombinovat s perlivou vodou.
Šumivá vína a šampaňské bez ročníku: Jsou mimořádně eklektická, jejich vyzdvižená čerstvá chuť je důsledkem jejich „suchosti“. Podávají se jako doprovod celého menu a výtečně se hodí k neperlivým minerálním vodám.
Plná bílá vína se silnou strukturou: Tato vína, která zráním v sudech a v lahvích, získala své charakteristické trvanlivé aroma a chuť, jsou správně zharmonizována intenzivním perlením minerálních perlivých vod, jako je například S.Pellegrino.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.