27. 9. 2013 – Cuketa patří k oblíbeným surovinám v naší kuchyni. Její velkou výhodou je, že se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Pojďme se podívat, co s její pomocí můžete vytvořit.
Cuketu můžeme použít opravdu na velké množství rozličný receptů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť ostatních přísad. Z toho důvodu ji kuchaři silně koření a kombinují s ingrediencemi s výraznou chutí. Jak vám dnes ukážeme, můžete si z cukety udělat i džus.
Cuketu můžete grilovat, zapékat i smažit. Stačí si říct, na co máte dneska chuť. Když ji dochutíte oblíbeným kořením, nezklame vás.
Co takhle zkusit slané koláče s cuketou? Za zmínku jistě stojí cuketová frittata nebo slaný cuketový koláč. Cuketu můžete také nakrájet na plátky a smažit nebo z ní připravit delikátní pomazánku na toasty.
Stejně tak zkuste cuketu připravit také na sladko. V podobě bábovky, buchty nebo džemu ji budou mít rádi i děti.
Všechno jídlo můžete zapíjet lahodným cuketovým džusem. Jak vidíte, cuketa je opravdu univerzální zelenina, která osvěží mnoho receptů.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Omytou cuketu nakrájejte podélně na plátky. Potřete olivovým olejem,posypte solí a pepřem. Na gilu grilujte z každé strany přibližně 3 minuty. Nechte vychladnout. Sýr promíchejte s nakrájenými olivami. Každý plátek cukety potřete sýrem a zatočte roládu. Podávejte jako předkrm,nebo lehkou večeři.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Omyté cukety nastrouhejte do mísy. V hrnci na 5 lžících oleje nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nastrouhanou cuketu a duste 10 minut. Odstavte z ohně. V misce našlehejte vejce, přidejte rozdrobený sýr a podle chuti opepřete a osolte. Našlehaná vejce se sýrem přidejte k cuketám. Přidejte fenykl, kopr a strouhanku.1 lžíci strouhanky dejte stranou. Vše promíchejte. Na pánvi vhodné na pečení v troubě rozehřejte 4 lžíce oleje a jemně posypte strouhankou. Na pánev nalijte připravenou cuketovou směs a pečte v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 40 minut.
Počet porcí: 5
Ingredience:
Postup přípravy:
Cukety omyjte a odřítněte konce. Pak cuketu nakrájete na kostičky,dejte do hrnce,přidejte na kostičky nakrájená jablka, posypte cukrem smíchaným se zázvorem a zvolna přiveďte k varu. Vařte přibližně 40 minut. Hotový horký džem rozdělte do skleniček, zavíčkujte otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Počet porcí: 5
Ingredience:
Postup přípravy:
Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Přidejte na plátky nakrájenou omytou cuketu, posypte kari kořením, zalijte zeleninovým vývarem a povařte, až cuketa změkne. Pár plátků cukety odložte a zbytek polévky rozmixujte. Dejte do polévkových misek a přidejte plátky cukety.
Ingredience:
Postup přípravy:
Očištěnou cuketu nakríjame na kousky, dáme do většího hrnce, přidáme cukr, nakrájené citrony včetně kůry, 1 PL kyselky, 2,5 litru vody. Krátko povaříme, necháme vychladnout. Pomixujeme, přecedíme přes sítko. Podle chuti nakonec přeceděnou šťávu rozředíme vodou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.