Štamgast & Gurmán

Cuketové recepty uzavírají léto

Cuketové recepty uzavírají léto

27. 9. 2013 – Cuketa patří k oblíbeným surovinám v naší kuchyni. Její velkou výhodou je, že se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Pojďme se podívat, co s její pomocí můžete vytvořit.

Cuketu můžeme použít opravdu na velké množství rozličný receptů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť ostatních přísad. Z toho důvodu ji kuchaři silně koření a kombinují s ingrediencemi s výraznou chutí. Jak vám dnes ukážeme, můžete si z cukety udělat i džus.

Cuketu můžete grilovat, zapékat i smažit. Stačí si říct, na co máte dneska chuť. Když ji dochutíte oblíbeným kořením, nezklame vás.

Co takhle zkusit slané koláče s cuketou? Za zmínku jistě stojí cuketová frittata nebo slaný cuketový koláč. Cuketu můžete také nakrájet na plátky a smažit nebo z ní připravit delikátní pomazánku na toasty.

Stejně tak zkuste cuketu připravit také na sladko. V podobě bábovky, buchty nebo džemu ji budou mít rádi i děti.

Všechno jídlo můžete zapíjet lahodným cuketovým džusem. Jak vidíte, cuketa je opravdu univerzální zelenina, která osvěží mnoho receptů.

Grilované cuketové rolky

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Olivový olej extra virgin 4 lžíce polévková rovná
  • Mořská sůl 4 špetka
  • Pepř mletý černý 4 špetka
  • Olivy černé bez pecek 8 ks
  • Malá cuketa 3 ks
  • Tvarohový sýr s bylinkami 300 g

Postup přípravy:

Omytou cuketu nakrájejte podélně na plátky. Potřete olivovým olejem,posypte solí a pepřem. Na gilu grilujte z každé strany  přibližně 3 minuty. Nechte vychladnout. Sýr promíchejte s nakrájenými olivami.  Každý plátek cukety potřete sýrem a zatočte roládu. Podávejte jako předkrm,nebo lehkou večeři.

 

Cuketová frittata

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Olivový olej 9 lžíce polévková rovná
  • Vejce 3 ks
  • Strouhanka 100 g
  • Fenykl 2 lžička kávová rovná
  • Sůl 3 špetka
  • Pepř mletý černý 3 špetka
  • Malá nastrouhaná cuketa 7 ks
  • Nakrájená cibule 2 ks
  • Nastrouhaný sýr,můžete použít např sýr Feta,nebo balkánský sýr 400 g
  • Nasekaný kopr 2 lžíce

Postup přípravy:

Omyté cukety nastrouhejte do mísy. V hrnci na 5 lžících oleje nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nastrouhanou cuketu a duste 10 minut. Odstavte z ohně. V misce našlehejte vejce, přidejte rozdrobený sýr a podle chuti opepřete a osolte. Našlehaná vejce se sýrem přidejte k cuketám. Přidejte fenykl, kopr a strouhanku.1 lžíci strouhanky dejte stranou. Vše promíchejte. Na pánvi vhodné na pečení v troubě rozehřejte 4 lžíce oleje a jemně posypte strouhankou. Na pánev nalijte připravenou cuketovou směs a pečte v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 40 minut.

 

Cuketový džem

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Cuketa 1200 g
  • Cukr třtinový 600 g
  • Jablko 2 ks
  • Mletý zázvor 1 lžička

Postup přípravy:

Cukety omyjte a odřítněte konce. Pak cuketu nakrájete na kostičky,dejte do hrnce,přidejte na kostičky nakrájená jablka, posypte cukrem smíchaným se zázvorem a zvolna přiveďte k varu. Vařte přibližně 40 minut. Hotový horký džem rozdělte do skleniček, zavíčkujte otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Cuketová polévka s kari kořením

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Cibule 2 ks
  • Česnek 3 stroužek
  • Kari koření 1 lžička kávová rovná
  • Zeleninový vývar 1500 ml
  • Rostlinný olej 4 lžíce polévková rovná
  • Malé cukety 4 ks

Postup přípravy:

Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Přidejte na plátky nakrájenou omytou cuketu, posypte kari kořením, zalijte zeleninovým vývarem a povařte, až cuketa změkne. Pár plátků  cukety odložte a zbytek polévky rozmixujte. Dejte do polévkových misek a přidejte plátky cukety.

 

Cuketový džus

Ingredience:

  • Cuketa 3 kg
  • Cukr 500 g
  • Kyselka/perlivá voda 1 Pl

Postup přípravy:

Očištěnou cuketu nakríjame na kousky, dáme do většího hrnce, přidáme cukr, nakrájené citrony včetně kůry, 1 PL kyselky, 2,5 litru vody. Krátko povaříme, necháme vychladnout. Pomixujeme, přecedíme přes sítko. Podle chuti nakonec přeceděnou šťávu rozředíme vodou.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz