Štamgast & Gurmán

Káva není jen espresso – alternativní přípravy na Týdnu kávy

Káva není jen espresso – alternativní přípravy na Týdnu kávy

28. 9. 2013 - BRNO - Dnešním článkem navážeme na téma dvoudenních kávových trhů v rámci Týdne kávy 2013. Představíme rozmanitý program sobotního trhu, který se zaměří především na domácí přípravu kávy. Espresem příprava kávy totiž rozhodně nekončí!

Sobotní trh domácí přípravy kávy bude probíhat 5. října 2013 od 11.00 do 18.00 opět na nádvoří Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně. Nabídne možnost seznámit se s celým spektrem dostupných způsobů domácí přípravy kávy. Na deseti stáncích zde kávoví vystavovatelé předvedou více než jednu desítku metod, jak si doma kávu dobře připravit. Jde tak o příležitost porovnat kávu připravenou různými způsoby.

Alternativní metody přípravy kávy si získávají stále větší oblibu díky své jednoduchosti a dostupnosti. Návštěvníci se budou moci při volně přístupných workshopech u stánků seznámit s postupem přípravy u jednotlivých přístrojů, jako jsou french press, dripper, chemex, aeropress, moka konvička, vacuum pot. Přítomní baristé budou po oba trhové dny připraveni zodpovědět otázky příchozích, doporučit postup dané metody přípravy nebo si jen tak o kávě popovídat. Těšit se můžete také na krátké řízené degustace, rozhovory a již zmíněné workshopy.

Ti, kdo vybírají nový kávovar pro svoji domácnost, jistě ocení představení kávovarů od renomovaných značek a možnost porovnat při ochutnávce kávu zrnkovou, z kapslí nebo z podu. Nabídku kávy doplní také prodej drobného kávového vybavení, přístrojů i doplňkového tematického sortimentu.

Na místě budete moci zakoupit zvýhodněný pas na Degustační stezku v hodnotě 100 Kč, který vám umožní na každém stánku ochutnat jednu kávu podle nabídky vystavovatele. Tento pas bude k dostání na infostánku přímo v Moravské galerii již od úterý 2. října.

Různé alternativní metody a čerstvě praženou kávu najdete opět u stánku brněnské pražírny Gill's a Malena, olomoucké pražírny Henri, u stánku Bwindi Orphans, Coffee Clubu i Klubu znalců kávy. Atraktivní podívanou pražení kávy na historické pražičce uvidíte u stánku pražírny Henri. Distributoři italské značky kávy Filicori, Mokador, Piazza d´Oro a distributor s čerstvě praženou kávou Penerini předvedou domácí espresso automaty – na kávu zrnkovou, kapsle nebo pody.

01034-Tyden_kavy_sobotni_trh_article-image-105.jpg

A kdo bude kávu připravovat?

Gill's Coffee

■brněnská pražírna výběrové kávy 
■na mlýnku celá nabídka pražírny 
■příprava: espresso, alternativní metody 
■tématická přednáška, 15:00, Barokní sál: Jak si vybrat kvalitní kávu, správně ji namlít a kvalitně si ji připravit (Jan Špalek)

Malena

■brněnská pražírna výběrové kávy 
■na mlýnku směs a jednodruhové arabiky 
■příprava: espresso, alternativní metody (aeropress, dripper a french press) 
■workshopy u stánku na témata: srovnání světlejšího a tmavšího pražení, velké a malé pražírny, zamyšlení nad chutí kávy – hořkost versus ovocnost

Henri

■olomoucká pražírna
■na mlýnku dvě směsi a jednodruhová arabika, ukázka zelené kávy a pražení 
■příprava: espresso, alternativní metody (filtr, french press) 
■workshopy u stánku na téma: alternativní domácí metody přípravy v porovnání s espressem, popis přípravy s ukázkou 
■v případě hezkého počasí ukázky PRAŽENÍ KÁVY v historické pražičce na uhlí – přijďte si prohlédnout zelenou kávu a přivonět si k čerstvě upražené kávě

Bwindi Orphans

■nezisková organizace a její vlastní značka čerstvě pražené kávy 
■příprava: alternativní metody: aeropress (káva na cestách – vysokohorské výstupy a safari)  
■VÝSTAVA po celý týden (Barokní sál): fotografie z Ugandy  
■TÉMATICKÁ PŘEDNÁŠKA: 16:00, Barokní sál: Káva z Ugandy – co všechno se za tím skrývá? Promítání a povídání (Kateřina Andrlová)

Klub znalců kávy

■kávový klub zasílající čerstvou kávu z pražíren 
■na mlýnku kávy z říjnového balíčku 
■příprava: domácí přípravy alternativními metodami, epsresso  
■workshopy u stánku na téma: alternativní domácí metody přípravy, popis přípravy s ukázkou 
■seznamte se s fungováním a výhodami Klubu znalců kávy

Coffee Club

■distributor vlastní značky čerstvě pražené kávy, školení baristů a prodej pomůcek 
■na mlýnku dvě směsi a jednodruhová arabika 
■příprava: alternativní metody

Penerini

■distributor vlastní značky čerstvě pražené kávy a kávovarů 
■na mlýnku tři směsi 
■příprava: domácí espresso automaty různých značek i cenových hladin

Filicori, Mokador

■distributor italské značky kávy a domácích přístrojů pro region Moravy 
■na mlýnku obě značky kávy a její produktové řady 
■příprava na prvním stánku: espresso z profesionálního přístroje, na druhém stánku: domácí příprava kávy (kapsle, pody)

Piazza d'Oro

■distributor italské značky kávy a domácích přístrojů 
■na mlýnku produktové řady značky 
■příprava: domácí espresso automat 
■tématické diskuze u stánku: kávová osvěta – zdravá káva, nové trendy v kavárenství

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Jana Krejčová, Klub znalců kávy, www.kavovelisty.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz