Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Soutěž baristů Týdne kávy nabídne zábavu i známá jména v porotě

Soutěž baristů Týdne kávy nabídne zábavu i známá jména v porotě

30. 9. 2013 - BRNO - Letošní ročník Týdne kávy přinese mimo jiné také netradiční baristickou soutěž. Odborná porota složená z předních českých baristů bude hodnotit správnou přípravu kávy, nebo také odpovědi na záludné otázky. Přijďte v průběhu dvou dnů podpořit v soutěži svoji oblíbenou kavárnu a ochutnat soutěžní kávy.

Soutěž baristů Týdne kávy bude uspořádána hravou a volnější formou, přitom se zachováním nestrannosti díky atraktivnímu složení odborné poroty. Baristé z přihlášených kaváren se utkají na nádvoří Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně během dvou dnů, 2. října (11.00 – 18.00) a 3. října (11.00 – 17.00). Soutěž bude zajímavá i pro přihlížející hosty – tři ze dvanácti soutěžních káv budou servírovány ke speciálnímu stolečku hostů. Soutěží se ve dvojčlenných týmech o titul NEJLEPŠÍ BARISTÉ TÝDNE KÁVY 2013. Vítězové obdrží titul, diplom a věcné ceny,

Složení odborné poroty

František Roháček
■Barista roku 2013
■reprezentant na World Barista Championship 2013 v Melbourne v Austrálii

Adam Neubauer
■Barista roku 2012
■reprezentant na World Barista Championship 2012 ve Vídni v Rakousku

Zdeněk Smrčka
■Barista roku 2011
■reprezentant na World Barista Championship 2011 v Bogotě v Kolumbii
■Barista roku 2010 v technice Latté art
■Barista roku 2010 Cup tasting

Michal Křižka
■barista SCAE level 2
■lektor PRAKUL

Oldřich Holiš
■Vicemajster 2013 SR – Cup Tasters
■člen CBA, člen SCAE / certifikovaný barista level 1–2
■společnost EuroCoffee s.r.o. – pražírna Veronia Coffee


Pravidla soutěže a kategorie nápojů

Účastnit se mohou pouze dvojice baristů ze zapojených kaváren, přičemž svou kavárnu tímto oficiálně reprezentují. Soutěží se v rámci jednoho kola, které bude trvat 15 minut. Celkem bude 15 minut na přípravu (uspořádání prostoru, nastavení mlýnku apod.), 15 minut soutěž a 15 minut úklid soutěžního místa.

V rámci klání baristé připraví 4 espressa, 4 cappuccina a rovněž 4 speciální kávy. Speciální kávou může být nápoj libovolných ingrediencí, ať již nejoblíbenější káva v reprezentované kavárně, nebo třeba nápoj speciálně vymyšlený pro Týden kávy. Z každé kategorie jsou tři porce servírovány degustačním komisařům a jedna porce do publika ke speciálnímu stolečku hostů.

Porota bude rozdělena na tři degustační komisaře a dva technické komisaře. V rámci hodnocení se zohlední příprava espressa, cappuccina a speciální kávy, organizace plochy, čistota a úprava pracoviště před soutěží, v jejím průběhu a po skončení, čas a rychlost. Z jakostního hodnocení pak chuť espressa, chuť a vizuální stránka cappuccina, chuť speciální kávy. V osobnostním hodnocení bude záležet na týmovém duchu, profesionálním dojmu, způsobu prezentace, zdolání překážek a nástrah, a na celkovém dojmu.

Netradičním prvkem soutěže baristů v rámci Týdne kávy bude vylosování tří více či méně záludných otázek pro každý tým. Tyto otázky jim bude porota a moderátor pokládat v průběhu soutěže. Otázky budou obecně o kávě, ale i takové, které baristé běžně v kavárně slýchají.

Přesné termíny vystoupení jednotlivých nominovaných týmů, stejně tak jména baristů z prvních tří vítězných kaváren se dozvíte na webu Týdne kávy i zde v reportáži pod rubrikou Týden kávy 2013.

--------------------------------------------------------------------------------

Kompletní pravidla, přihlášku i definice nápojů najdete na webových stránkách Týdne kávy. Uzávěrka k zasílání přihlášek je v pondělí 30. září 2013!

Autor a foto: Kávové listy, www.kavovelisty.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz