Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

5. KARLOVSKÝ GASTROFESTIVAL

5. KARLOVSKÝ GASTROFESTIVAL

30. 9. 2013 - VELKÉ KARLOVICE - Ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, tradiční soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně českého držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. - 6. října ve Velkých Karlovicích.

Mottem gastrofestivalu je propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál či slivovice. Součástí proto bývá i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál a nechybí ani zabíjačka. Gastrofestival se zároveň pravidelně otevírá i hostům z regionu a zahraničí. Na farmářském trhu tak budou opět zastoupeny mj. sýry, pršut, vína a další produkty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, nebo ovčí sýry z Maďarska. Zpestřením bude ochutnávka asijské kuchyně u hotelu Horal, v jehož relaxačním centru působí maséři z Thajska, Srí Lanky, Filipín a Bali, specialit zakarpatské kuchyně či vybraných druhů piv nového Pivovaru Čechmánek, jejž provozuje známý hokejový brankář Roman Čechmánek.

To vše mohou návštěvníci ochutnávat během Gastro tour s farmářským trhem, která je ústředním bodem programu. Lidé mohou navštěvovat místní hospody a další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty v sobotu i neděli od 10 do 18 hodin. Všude v tomto čase platí jednotná měna Valašský gastroš, kterou je možné na každé zastávce směnit v poměru 1 gastroš = 25 Kč. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km. Návštěvníci se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Gastro tour provází i další programy: řemeslný jarmark, hudební vystoupení s cimbálovou muzikou i dechovkou, frgálová manufaktura a kuchařské show s předními mistry kuchaři, letos například s ukázkami přípravy nejen valašských specialit, ale také italského risotta, dýňového krému či thajských polévek. Zajímavostí bude výstava valašského malíře Ilji Hartingra (s vernisáží v pátek 4. 10. v 18 hodin) a nechybí ani zábava pro děti.

Zlatým hřebem je Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 6. října. Každý rok roste počet soutěžních frgálů, které pekařky přihlašují do tohoto oblíbeného klání. Loni jich porota posoudila rekordních 83.

Vstup na Gastro tour je zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi akcemi v ČR ojedinělý.

Zábava pokračuje i po setmění, po skončení Gastro tour. Na večery si jednotlivé podniky připravují další programy: posezení u cimbálu či barmanské večery s TOP barmany České republiky, u areálu provozovaného podnikatelem z Ukrajiny vzplane vatra a vystoupí ukrajinská skupina. Hotely Lanterna a Horal nabídnou v pátek, sobotu i neděli milovníkům vysoké gastronomie populární Galavečeře. Připravují je „domácí“ šéfkuchaři a každý rok také atraktivní host, držitel prestižní michelinské hvězdy. V minulosti takto na Valašsko zavítali michelinští kuchaři z Itálie a Maďarska. „K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. Proto jsme letos při volbě hlavního hosta zůstali „doma“. Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů – Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale nadchla, takže pro tentokrát změnil názor,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu. O rostoucím zájmu lidí o kvalitní gastronomii svědčí fakt, že právě Michelinská galavečeře Oldřicha Sahajdáka chystaná na sobotu 5. října se vyprodala za pouhý týden.

PROGRAM

Pátek 4. 10.

18:00 – Vernisáž výstavy Ilji Hartingra

20:00 – Galavečeře „Návrat ke kořenům - Pavel Václavík

20:00 – Barmanský večer

Sobota 5. 10.

10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem

10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera

10:00 – 18:00 – Kuchařské show

19:00 – Posezení s lidovou muzikou

19:00 - Zakarpatský večer

20:00 – Michelinská galavečeře – Oldřich Sahajdák, La Degustation Boheme

20:00 – Galavečeře „To nejlepší z Valašska“ - Jaroslav Orság + Vinař roku 2013 Josef

20:00 - Barmanský večer

20:00 – Speciální tip: Saunová noc ve Wellness Horal

Neděle 6. 10.

10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem

10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura + výstava Ilji Hartingera

11:00 – 18:00 – Kuchařské show

11:30 – 22:00 – Degustační obědové a večerní menu „Kouzlení z dýně“

12:00 – 15:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál

20:00 - Barmanský večer

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: karlovskygastrofestival.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz