4. 10. 2013 – Jde zdánlivě o nejobyčejnější ovoce v našich krajích. Zejména v porovnání s exotickými druhy máme tendence ho podceňovat, ne-li přehlížet. Ne nadarmo se ale říká, že stačí jedno denně a nebudeme potřebovat lékaře. A co teprve jeho chuť a vůně, když ho zpracujeme v kuchyni… Vše o vaření pro vás připravilo jablečné povídání a přehled lahodných receptů.
Jablko. Biblická Eva možná litovala, že jej utrhla, ale my jeho sklizní vždy jen získáme. V první řadě spoustu cenných látek příznivě ovlivňujících zdraví a v neposlední řadě mimořádný gurmánský zážitek.
Jablka obsahují více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí. Dále enzymy, které příznivě ovlivňují činnost zažívacího ústrojí a normalizují střevní mikroflóru.
Sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale v těle rozkládá spolu s jablečnou vlákninou pomaleji, a tím udržuje v krvi stabilní hladinu cukru.
V žádném jiném plodu není obsažena v takovém množství rozpustná vláknina pektin. Ten brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje vylučování toxinů z těla a předchází tak vzniku rakoviny.
Pokud jde o vitamíny, jablka disponují mimo jiné provitaminem A, vitaminem B, kyselinou listovou, vitaminem C vitaminem E. Jablka obsahují také flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.
Poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.
Nesmíme zapomenout na velké množství vlákniny, která zlepšuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka zbytečně neloupejte.
Jablka jsou významným zdrojem pozitivně působících antioxidantů, obsahují minimum tuku a navzdory sladké chuti je v nich velmi málo cukru a kalorií.
Jablko je výtečné syrové, jako mošt nebo kompot, sušené a důležitou roli hraje v teplé kuchyni. Určitě se mezi vámi nenajde nikdo, kdo by v životě neochutnal nějaký jablečný moučník. Jablka se také skvěle hodí k různým sýrům, masu i k zelenině. Dokonale doplňují chuť ořechů a jiných jader. A pokud opustíme kuchyni, ale zůstaneme u gastronomie, nesmíme zapomenout také na oblíbenou pálenku jablkovci neboli calvados.
■ Jablkový závin je nejoblíbenější moučník na světě
■ Konzumujeme-li pravidelně jablka, budeme vonět po jablíčkách. Aromatické látky z jablek prostupují tělem a uvolňují skrz vlasy a pokožku ven.
■ Archeologové zjistili, že lidé si pochutnávali na jablkách již 3 500 let před Kristem.
■ Jabloň roste 3 až 5 let než vyprodukuje první plody. Pak může strom rodit až 100 let.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Housky rozkrojíme na poloviny a dáme je opéct do trouby. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Nastrouhaná jablka dáme do mísy, zalijeme je citronovou šťávou a smícháme s rozinkami, skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Housky vyndáme z trouby a potřeme máslem. Navršíme na ně jablkovou směs a dáme je do vyhřáté trouby zapéct (5 minut). Mezi tím nastrouháme tvaroh. Vyndáme housky z trouby, dáme je na kovovou mřížku a posypeme strouhaným tvarohem.
Počet porcí: 15
Ingredience:
Postup přípravy:
Do mísy nasypeme mouku, cukr, skořicový cukr, sůl a prášek do pečiva. Rozšleháme vejce, mléko a máslo. Vlijeme do "suché" části a důkladně a zlehka vše promícháme. Do těsta přidáme nastrouhaná jablka a opět promícháme. Mějte na paměti, že muffinové těsto se míchá zlehka, jinak nám muffinky nemusí vyskočit. Těsto naplnímě lžící do připravených formiček. Formičky neplníme až po okraj! V této chvíli zapínám troubu a předehřívám ji na 200°C. Pečeme v předehřáté troubě 20-30minut. Muffinky necháme odpočinout ve formě +/- 10 minut a pak podáváme teplé nebo studené.
Počet porcí: 12
Ingredience:
Postup přípravy:
Ořechy a datle rozmixujte v mixeru na hrubší konzistenci. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte kokosem. Do formy dejte ořechovo-datlovou hmotu a vložte do lednice, aby směs zatuhla. Pomocí mandolíny nakrájejte jablíčka na plátky - ideální je strouhat je do vody s kapkami citronu, aby nezhnědla. Přendejte jablíčka do kastrolku s ostatními ingrediencemi a vařte po dobu asi 10 minut. Jablíčka z tekutiny vyndejte, nechte okapat. Naskládejte je na korpus z datlí a ořechů a přelijte želírovacím sirupem z jablečné šťávy a agaru. Dejte vychladit. Před krájením je nejlepší dát koláč na půl hodiny do mrazáku – lépe se pak krájí.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.