Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ZELENÁ LÉKÁRNA PRO POSÍLENÍ IMUNITY ANEB SÍLA ČAJŮ

ZELENÁ LÉKÁRNA PRO POSÍLENÍ IMUNITY ANEB SÍLA ČAJŮ

18. 10. 2013 - Útočí na vás ze všech stran? Ano, mluvíme o chřipce. Nedejte jí šanci. Prevencí jí můžete předejít anebo zmírnit její průběh. Využijte sílu přírodních prostředků k posílení, obranyschopnosti organismu, prevenci, ale i zahánění neduhů.

Víte, že …

  • …květy lípy pomáhají při nemocech z nachlazení, zánětech horních cest dýchacích, horečce, podporují pocení, rozpouští hleny a snižují dráždivost ke kašli?
  • …květy bezu černého působí potopudně, snižují horečku?
  • …květy divizny pomáhají při zánětech horních cest dýchacích, hrtanu a jícnu a proti dráždivému kašli?
  • …třapatka nachová podporuje funkci bílých krvinek a tím zvyšuje imunitu, působí proti alergiím a onemocněním z nachlazení?
  • …plody rakytníku řešetlákového posilují imunitu, léčí revma, dnu, podporují trávení, regulaci krevního oběhu?
  • …proskurníkový kořen se používá proti suchému kašli, chrání sliznice dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání?
  • …diviznový květ usnadňuje odkašlávání a tlumí suchý kašel?
  • …jitrocelový list působí při nemocech dýchacích cest, dráždivému kašli a chronickému zahlenění?

Bylinky mají široké spektrum použití na různé neduhy, k jejichž léčení můžeme použít buď bylinu samotnou (monodrogu), nebo směs několika bylin, jejichž spolupůsobením je léčivý účinek ještě umocněn. V období chřipek a nachlazení a k celkovému posílení organismu můžeme použít nálev z šípku nebo z květů lípy. Kromě uvedených monodrog lze pít bylinné čaje Antigrip, Imunitní nebo Snadný dech.

Rada odborníka

Existuje několik tipů v pití bylinných čajů, které nám pomohou k lepšímu využití jejich účinků. Byliny i směsi by se měly pít 3 – 4 týdny, poté by měla následovat alespoň týdenní pauza. Čaje určené na dýchací obtíže by se měly pít jen do páté hodiny. Mezi rizikové skupiny v užívání bylin a bylinných směsí patří těhotné ženy, děti a starší lidé. Těhotné ženy by neměly pít žádné bylinné čaje, protože mnohé z nich uvolňují svalstvo. Dávkování pro děti a všechny ve věku nad 65 let by mělo činit 1/3 z uvedeného množství. Před užitím každé bylinky však její účinky na organismus doporučujeme konzultovat se svým lékařem. Ing. Petr Zelík, čajová a kávový expert, Oxalis, www.oxalis.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Oxalis
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz