22. 10. 2013 - PRAHA - Mimořádnou příležitost objevit harmonické spojení chuti prvotřídních pokrmů a lahodného champagne budou mít hosté banketů v rámci festivalu Grand Jour de Champagne, který se odehraje v Praze a Brně od 7. do 9. listopadu 2013.
Program festivalu je tradičně velmi bohatý – zahrnuje velkou přehlídku champagne v Praze a Brně, různé typy degustací a rovněž několik banketů, které připravují špičkoví šéfkuchaři, včetně michelinského.
Praha, čtvrtek 7. listopadu 2013, 20.00, Obecní dům: Michelinský šéfkuchař Michaël Nizzero představuje Champagne Tasting Menu Banket
Michaël Nizzero je ve svých třiceti letech osvědčeným šéfkuchařem s mnoha zkušenostmi získanými po celém světě. Po svém vyučení a stážích ve význačných belgických restauracích se stal po dobu čtyř let pravou rukou Michela Roux, šéfkuchaře tří – hvězdičkové michelinské restaurace Waterside Inn v anglickém Berkshire. Následně působil ve vyhlášené rybí restauraci Pisces v Dubaji, která pod jeho vedením získala ocenění nejlepší seafood restaurace v Dubaji tři roky po sobě. V současnosti je Michaël Nizzero chef de cuisine v restauraci pětihvězdičkového hotelu Hostellerie de la Briqueterie ve francouzském regionu Champagne. I zde prokázal svůj talent, když pod jeho vedení získala tamní restaurace slavné ocenění michelinské hvězdy. Své kuchařské umění představí i v Praze během slavnostního banketu festivalu Grand Jour de Champagne 7. listopadu 2013. Jak sám Michaël říká: „To nejlepší pro nejlepší".
Praha, pátek 8. listopadu 2013, 20.00, Obecní dům: Grand Jour Gourmet Banket pod vedením šéfkuchaře restaurace Art Nouveau a kapitána Národního týmu kuchařů a cukrářů Jana Horkého
Gastronomickou chloubou bude také Grand Jour Gourmet Banket (Francouzská restaurace Obecního domu, od 20.00 hod.), o který se postará šéfkuchař francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě a kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů Jan Horký. Vybíravé jazýčky opravdových gurmetů si mohou vychutnat dokonalé snoubení špičkového champagne např. s mušlemi svatého Jakuba s citrónovou okurkou a šafránovou pěnou, uzeným tuňákem s marinovanou červenou řepou a molekulární raviolou z pomeranče, sous vide z perličky a terinou z foie gras s champagne želé, pečeným telecím hřbetem a krémem z muškátové dýně či s bílou čokoládou, malinovým sorbetem s dusíkem a nugátovým krémem.
Brno, sobota 9. listopadu 2013: restaurace Borgo Agnese uvádí Menu Champagne
Restaurace Borgo Agnese, jeden z nejlepších brněnských podniků, uvádí Menu Champagne, které si budete moci vychutnat v sobotu 9. listopadu 2013 v rámci festivalu Grand Jour de Champagne. Na jaké lahůdky se tedy můžete těšit? Na úvod okusíte mousse z telecího brzlíku a pancetty v křupavé oplatce, pokračovat budete carpacciem z mořského ďasa s plátky čerstvých foie gras, štýrským křenem a Champagne espumou. Poté na vás čeká gambas grilovaný na vanilce, rouget, torchon z foie gras v mořské řase s glazovanou divokou brokolicí či telecí steak, pyré z čočky Beluga s kroketou s telecím morkem a bílým lanýžem z Alby. Dokonalou a lahodnou sladkou tečkou na závěr bude Kir Royal gel a pralinka Marc de Champagne.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.