Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Objevte v kuchyni červenou řepu

Objevte v kuchyni červenou řepu

28. 10. 2013 - Znáte červenou řepu jinak než naloženou ve sladkokyselém nálevu? Většina z nás by jako další pokrm z ní jmenovala maximálně Boršč. Přitom jde o skvělou sezónní zeleninu, která se hodí jak pro teplou, tak studenou kuchyni.

Prý ji znali a používali už ve starověkém Římě – ačkoli tehdy z ní údajně konzumovali hlavně mladé listy. Nás však víc zajímá bulva rostoucí pod zemí – kromě mnoha cenných látek, hlavně draslíku a hořčíku, je bohatá na kyselinu listovou a údajně pomáhá zlepšit zrak.

Vařená, pečená i za syrova

Pokud jde o teplou kuchyni, je potřeba mít trochu trpělivosti s její úpravou - vaří se relativně dlouho, 40 až 50 minut, podle velikosti. Šéfkuchaři ale častěji doporučují řepu péct v pekáči vysypaném hrubozrnnou mořskou solí, a to vcelku a loupat ji až nakonec.

Takto upravenou řepu pak stačí jen nakrájet na plátky, zastříknout olivovým olejem a dochutit třeba trochou čerstvě mletého pepře, křenem či vinným octem. Jednoduché, efektní a delikátní.

Červená řepa se výborně hodí ke grilovaným masům a rybám, za studena zase do salátu. Její chuť vynikne s čerstvými sýry. Skvěle chutná i s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy.

Polévky a prostor pro fantazii

V úvodu jsme zmínili klasiku, kterou je boršč, ale z řepy se dá připravit i lehká zeleninová polévka nebo krém. Stačí vám jen řepa, voda, koření a zakysaná smetana.

Řepa se podobně jako jiná kořenová zelenina dobře skladuje, takže z ní můžete experimentovat celou zimu – stačí jí dát šanci.

Jehněčí s červenou řepou

Počet porcí: 3

Ingredience:

  • Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
  • Pepř mletý černý 1 lžička kávová rovná
  • Řepkový olej 3 lžíce polévková rovná
  • Jemný tvaroh 200 g
  • Česnek 1 stroužek
  • Olivový olej extra virgin 3 lžička kávová rovná
  • Jehněčí kotleta á 150g 6 ks
  • Uvařená červená řepa 300 g
  • Cibule 1 ks

Postup přípravy:

Kotlety omyjte, osušte, posypte solí a pepřem. Grilujte při vysoké teplotě  3-5 minut z každé strany. Uchovejte na teplém místě. Uvařenou řepu nakrájejte na plátky. Na pánev dejte řepkový olej, nakrájenou cibuli a přidejte kolečka řepy, osolte, opepřete a poduste 3 minuty. Tvaroh  promíchejte v misce s prolisovaným česnekem 2 špetkami soli a 2 špetkami pepře. Jehněčí pokapejte olivovým olejem a podávejte s tvarohovým krémem a řepou.

Kuskus s červenou řepou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Kuskus 100 g
  • Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Vroucí voda 200 ml
  • Sůl 2 špetka
  • Uvařené červené řepy 300 g
  • Uvařené cizrny 400 g
  • Sýr Feta 200 g
  • čerstvé máty 3 snítky
  • šťávy z limetky 3 lžíce
  • nahrubo nastrouhaná salátová okurka 100 g

Postup přípravy:

Kuskus zalijte vařící vodou,promíchejte ,přikryjte a nechte stát. Ve velké míse promíchejte nakrájenou červenou řepu,cizrnu,nakrájený sýr Feta.nasekanou čerstvou mátu,šťávu z limetky,sůl,okurku a olej.Nakonec promíchejte s kuskusem a podávejte.

 

Rychlý boršč

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Červená řepa na kostky v jemném sladkokyselém nálevu 150 g
  • Mrkev 150 g
  • Celer 150 g
  • Cibule 100 g
  • Zelí hlávkové bílé 100 g
  • Vývar z kosti 1 l
  • Slunečnicový olej 50 ml
  • Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
  • Pepř 1 špetka
  • Divoké koření 1 lžička kávová rovná
  • Celer - nať 1 svazek
  • Libeček 1 snítka
  • Zakysaná smetana 100 ml
  • Brambory 150 g
  • Máslo 1 lžíce polévková rovná

Postup přípravy:

Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. V případě této varianty jde vše poměrně rychleji. Na oleji nebo přepuštěném másle osmahněte nejprve jemné nudličky celeru a mrkve. Když se začnou opékat, přidejte drobně nakrájenou cibuli. Spolu s ní vložte do základu divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření). Pak přidejte jemně nastrouhanou červenou řepu a na drobné kostičky nakrájené brambory. Případně můžete brambory nastrouhat. Polévku zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí asi 10 minut. Poté přidejte na jemné nudličky nakrájené zelí, posekanou celerovou nať a libeček a vařte dál až do doby, kdy bude zelenina měkká. Až v závěrečné části úpravy vmíchejte do polévky kysanou smetanu a podávejte.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz