28. 10. 2013 - Znáte červenou řepu jinak než naloženou ve sladkokyselém nálevu? Většina z nás by jako další pokrm z ní jmenovala maximálně Boršč. Přitom jde o skvělou sezónní zeleninu, která se hodí jak pro teplou, tak studenou kuchyni.
Prý ji znali a používali už ve starověkém Římě – ačkoli tehdy z ní údajně konzumovali hlavně mladé listy. Nás však víc zajímá bulva rostoucí pod zemí – kromě mnoha cenných látek, hlavně draslíku a hořčíku, je bohatá na kyselinu listovou a údajně pomáhá zlepšit zrak.
Pokud jde o teplou kuchyni, je potřeba mít trochu trpělivosti s její úpravou - vaří se relativně dlouho, 40 až 50 minut, podle velikosti. Šéfkuchaři ale častěji doporučují řepu péct v pekáči vysypaném hrubozrnnou mořskou solí, a to vcelku a loupat ji až nakonec.
Takto upravenou řepu pak stačí jen nakrájet na plátky, zastříknout olivovým olejem a dochutit třeba trochou čerstvě mletého pepře, křenem či vinným octem. Jednoduché, efektní a delikátní.
Červená řepa se výborně hodí ke grilovaným masům a rybám, za studena zase do salátu. Její chuť vynikne s čerstvými sýry. Skvěle chutná i s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy.
V úvodu jsme zmínili klasiku, kterou je boršč, ale z řepy se dá připravit i lehká zeleninová polévka nebo krém. Stačí vám jen řepa, voda, koření a zakysaná smetana.
Řepa se podobně jako jiná kořenová zelenina dobře skladuje, takže z ní můžete experimentovat celou zimu – stačí jí dát šanci.
Počet porcí: 3
Ingredience:
Postup přípravy:
Kotlety omyjte, osušte, posypte solí a pepřem. Grilujte při vysoké teplotě 3-5 minut z každé strany. Uchovejte na teplém místě. Uvařenou řepu nakrájejte na plátky. Na pánev dejte řepkový olej, nakrájenou cibuli a přidejte kolečka řepy, osolte, opepřete a poduste 3 minuty. Tvaroh promíchejte v misce s prolisovaným česnekem 2 špetkami soli a 2 špetkami pepře. Jehněčí pokapejte olivovým olejem a podávejte s tvarohovým krémem a řepou.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Kuskus zalijte vařící vodou,promíchejte ,přikryjte a nechte stát. Ve velké míse promíchejte nakrájenou červenou řepu,cizrnu,nakrájený sýr Feta.nasekanou čerstvou mátu,šťávu z limetky,sůl,okurku a olej.Nakonec promíchejte s kuskusem a podávejte.
Počet porcí: 5
Ingredience:
Postup přípravy:
Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. V případě této varianty jde vše poměrně rychleji. Na oleji nebo přepuštěném másle osmahněte nejprve jemné nudličky celeru a mrkve. Když se začnou opékat, přidejte drobně nakrájenou cibuli. Spolu s ní vložte do základu divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření). Pak přidejte jemně nastrouhanou červenou řepu a na drobné kostičky nakrájené brambory. Případně můžete brambory nastrouhat. Polévku zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí asi 10 minut. Poté přidejte na jemné nudličky nakrájené zelí, posekanou celerovou nať a libeček a vařte dál až do doby, kdy bude zelenina měkká. Až v závěrečné části úpravy vmíchejte do polévky kysanou smetanu a podávejte.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.