29. 10. 2013 - PRAHA - V odsvěceném kostele Sacre Coeur na pražském Smíchově byly 28. října večer rozdány prestižní Czech Bar Awards nejlepším barům, kavárnám, pubům a klubům Česka. Vítěze ze šesti nominovaných podniků v každé ze sedmi kategorií vybrala porota složená z profesionálů v oblasti gastronomie, jíž sestavil odborný časopis Barlife.
Za šest let své existence se tato soutěž zapsala do povědomí profesionálů, tedy majitelů, manažerů a zaměstnanců podniků, jako vysoce prestižní událost na poli nápojové gastronomie. Veřejnosti zase slouží jako ukazatel kvality a doporučení na podniky, které stojí za návštěvu, protože nabízejí příjemnou atmosféru, perfektní servis a dokonalé nápoje.
Garantem Czech Bar Awards je odborný časopis Barlife. Jeho vydavatel Martin Kraut si díky kontaktu s předními barmany, baristy a majiteli podniků před šesti lety uvědomil potřebu české soutěže, která by mimo jiné poměřila úroveň české nápojové kultury se světem a přinesla nové trendy a inspiraci pro ostatní podniky. "Chci, aby lidé věděli, kde dostanou kvalitní koktejl, kávu či pivo, ale i to, který podnik odráží poslední světové trendy, a osvěžuje tak nápojovou kulturu v Česku - ať už novinkami v nabídce či prostředím, v němž se nápoje podávají," říká Martin Kraut, jehož vydavatelství především prostřednictvím Barlife už deset let pomáhá zvyšovat úroveň české nápojové gastronomie.
Na rozdíl od jiných soutěží či anket nominace i vlastní hodnocení podniků v rámci Czech Bar Awards provádějí výhradně zkušení odborníci z oblasti gastronomie. Více než stovka členů Bar Awards Academy a zástupci Barlife jich nejprve šest v každé kategorii nominují. Následuje hodnocení odbornou porotou, která nominované podniky v průběhu několika týdnů osobně navštíví a ohodnotí podle více než dvou desítek přísných kritérií. Ta mnohdy zacházejí i do detailů, jež laik běžně nezaznamená.
Také letos v porotě usedli ti, kdo svému řemeslu velmi dobře rozumějí, znají prostředí podniků a mají mnohaleté zkušenosti v oboru - od významných barmanských osobností působících v ČR i zahraničí, jako jsou Václav Vojíř, Ondřej Pospíchal či Luboš Rácz, přes prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského a vydavatele prestižního německého magazínu Mixology Helmuta Adama až po odborníky na hodnocené kategorie, jako jsou baristé Štěpánka Havrlíková a Roman Pospíchal.
Odborná porota po pečlivém prozkoumání všech hodnocených aspektů určila tyto vítěze Czech Bar Awards 2013:
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.