1. 11. 2013 - VELKÉ KARLOVICE - Nepříliš početnou skupinu výrobců frgálů na Valašsku nově rozšířil další producent - Resort Valachy, sdružující trojici hotelů ve Velkých Karlovicích. Zahájil vlastní pekařskou výrobu, ze které zásobuje své hotelové restaurace. Zároveň frgály začal nabízet na prodej také všem návštěvníkům regionu. Lidé je mohou zakoupit v recepcích hotelů kdykoli během dne.
Frgál patří k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. V současné době se výrobou frgálů zabývá jen asi desítka pekařství. „Projekt výroby vlastních frgálů jsme dlouho zvažovali, není totiž jednoduché ji skloubit s běžným chodem hotelové kuchyně. Dosud jsme proto frgály ke snídaním pro naše hotely nakupovali od regionálních pekařství. Hosté se nás ale často ptali na možnost koupit si frgál domů, a když se nám navíc nedávno podařilo zaměstnat zkušenou pekařku, rozhodli jsme se pro vlastní produkci. Klademe důraz na krajovou gastronomii a regionální produkty, takže výroba vlastních frgálů je dalším logickým krokem,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Resort Valachy sdružuje hotely Lanterna, Horal a Galik se dvěma relaxačními centry a Ski areálem Razula v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích, u slovenské hranice. Profiluje se zejména důrazem na kvalitní wellness a rodinnou dovolenou, ale také na typickou valašskou gastronomii. Pořádá mj. známý Karlovský gastrofestival, jehož součástí je i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.
„Zatím pečeme dva dny v týdnu - v pátek a sobotu, aby si čerstvé frgály mohli odvážet víkendoví hosté. Pokud ale bude zájem nebo ve vrcholné letní a zimní sezóně můžeme produkci rozšířit i na další dny,“ doplnil Tomáš Blabla.
Resort Valachy vyrábí frgály čtyř nejtypičtějších a nejoblíbenějších příchutí – tvarohový, hruškový, makový a povidlový. Vše probíhá v souladu se zásadami, které bude za několik měsíců vyžadovat ochranná známka Evropské unie. Pekařky za jednu směnu vyrobí až 150 frgálů.
Valašský koláč frgál patří k synonymům valašské kuchyně. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je pouze s jednodruhovou náplní.
Po výrobě frgálů plánuje Resort Valachy také vlastní produkci medu. Ten se v hotelech používá nejen v rámci bufetových snídaní a při vaření, ale také v relaxačním centru Wellness Horal k saunovým rituálům. Zde se uplatňuje jako tělová maska nebo v kombinaci s mletou kávou či solí jako peeling. Měsíčně se průměrně spotřebuje až 50 kilogramů medu.
„Vlastní produkce medu pro nás bude znamenat úsporu, navíc můžeme hostům nabídnout další vlastní produkt z naší čisté přírody. Počítáme s tím, že jej budeme prodávat i jako suvenýr,“ dodal Tomáš Blabla.
Celkem osm úlů je již umístěno nad jednou z místních luk, které jsou ve zdejší Chráněné krajinné oblasti Beskydy typické bohatým lučním porostem. Nyní se čeká, jestli se přes zimu včelstvo ujme. „Pokud budeme úspěšní, můžeme mít vlastní med již v červnu 2014,“ uzavřel Tomáš Blabla.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.