Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

V AREÁLU ZAHRADY ČECH SE O VÍKENDU DEBUŽÍROVALO NA GASTRO FOOD FESTU

V AREÁLU ZAHRADY ČECH SE O VÍKENDU DEBUŽÍROVALO NA GASTRO FOOD FESTU

30. 10. 2013 - LITOMĚŘICE - Od pátku do neděle proběhl v prostorách výstaviště Zahrady Čech v Litoměřicích první ročník Gastro Food Festu. „Za tři dny prošlo branami necelých pět tisíc návštěvníků, což byl v době voleb a prodlouženého víkendu krásný výsledek. Největší účast jsme zaznamenali v sobotu a v neděli,“ prohlásil organizátor Lubomír Machoň.

Celým festivalem provázel moderátor Petr Zajíček. V pátek přijeli Gastro Food Fest podpořit herečka a zpěvačka Daniela Šinkorová, moderátorka a herečka Anife Vyskočilová, barman Karel Frýd a stylista Pavel Filandr.

Na akci se představilo se svými specialitami 15 restaurací a nechyběly ani pivovary, vinařství a další účastníci z oblasti gastronomie. Hlavními hvězdami festivalu byli šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Robert Zatloukal, Radek Šubrt, Petr Jonáš, Lukáš Uher, Jan Heřmánek a Marek Svoboda, kteří zářili na pódiu se svými kuchařskými show.

Na festivalu bylo možné ochutnat jídla, která přinášela zážitky pro chuťové buňky. Návštěvníci mohli degustovat v másle pečený brambor z udírny s lanýžem a kachními játry, tatarský biftek z pštrosího masa s česnekovou topinkou, kukuřičnou polévku s tygří krevetou, mufloní hřbet upravený sous vide s kaštanovým puré a jeřabinovou omáčkou, porchetta sandwich, divočáka na rožni se švestkovou omáčkou a domácím chlebem, mušle ala Mariniere či staročeský trhanec s jablky, zjemněný rumem a javorovým sirupem. Nechyběly zde ani české klasiky jako vepřový jazyk s čerstvým křenem, svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem nebo bábovka z tuctu vajec připravená podle prvorepublikového receptu. Zpestřením festivalu byla i možnost ochutnat hmyzí speciality.

Šéfkuchaře potěšila místní atmosféra

„Na severu Čech událost tohoto zaměření chyběla. Jsem šťastný, že se vše vydařilo a splnili jsme očekávání návštěvníků i nás samotných,“ komentuje šéfkuchař hotelu a restaurantu Větruše a předseda severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR Lukáš Uher a dodává: „Jsem přesvědčen, že akce pomohla k dalšímu rozvoji kuchařského a cukrářského umění a rád bych vyzval všechny kolegy ke spolupráci s naší profesní asociací, která akci zaštiťovala, a k zapojení v dalším ročníku festivalu.“

Vítěz semifinálového kola Bidvest Gastro Junior a budoucí šéfkuchař Jan Horák ze Soukromé hotelové školy Bukaschool pak k události řekl: „Je skvělé, že na festival jsou dveře otevřené pro všechny bez rozdílu věku a že můžeme vařit po boku takových machrů, jako je pan Pohlreich.“

Do příštího roku půjdeme s většími ambicemi

Organizátory potěšila drtivá převaha pozitivních ohlasů od návštěvníků i restaurací. S blížícím se termínem konání projevily zájem o účast další restaurace, nebylo však v silách organizátorů je do festivalu zahrnout. „Letošní počet 15 restaurací byl naším cílem a další ročník rádi rozšíříme do hal, kterými výstaviště disponuje. Prostory Zahrady Čech dodávají konání festivalu punc originality, jakou si zúčastněné restaurace a partneři zaslouží, “ dodává Lubomír Machoň, organizátor festivalu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: gastrofoodfest.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz