6. 11. 2013 - PRAHA - „Jak jediné sladké sousto dokáže změnit člověka“, je věta, která zaznívá v jedinečném a uhrančivém filmu Čokoláda. Jeho hlavní představitelka má dar odhadnout tajné lidské vášně a pomalu tak mění zprvu urputné a zapřisáhlé nesnášenlivce v milé bytosti, které se učí nestydět se za své nedostatky. Čokoláda má moc měnit lidské povahy, umí léčit bolavou duši a zpříjemňuje všem svým obdivovatelům každodenní život. A právě takové účinky oceníme zejména o Vánočních svátcích.
Čokoláda je vášeň a slast. Když jednou začnete, nejde s tím přestat. Znáte to sami, sednete si k rozbalené tabulce a za chvilku je pryč ani nevíte jak. Ruka sama nedá pokoj, dokud z ní nezbude jen prázdný obal. Všichni víme, že zejména k Vánocům neodmyslitelně patří mlsání dobrot. Každý rok přemýšlíme, co zase o kousek lepšího a jedinečnějšího dopřejeme o svátcích sobě a svým blízkým.
Dobrým výběrem může být třeba lahodná hořká čokoláda se skořicí, badyánem a kardamomem, navodí Vám kromě slastného pocitu ze sladkého ještě příjemnou Vánoční náladu, prodchnutou vůní koření svařeného vína a vánočních perníčků.
A právě speciálně připravené čokolády hodící se k Vánoční náladě nám doporučil Martin Richter, hlavní degustátor z firmy Čokoláda.cz: „Čokolády s výrazným kořením jsou často inspirovány tureckým kořenářským trhem. K čokoládě je přidávána zejména skořice, zázvor, koriandr, anýz, kardamom a další výrazné vůně. Propojují se tím jemná chuť čokolády s výraznými chutěmi z celého světa. K vánočním svátkům bych za sebe doporučil například čokoládu Rococo se skořicí nebo s arabským kořením, čokoládu Zaabar s badyánem (anýzem) nebo čokoládu Bovetti se skořicí.“
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.