Štamgast & Gurmán

Objevte sílu a chuť ředkví

Objevte sílu a chuť ředkví

11. 11. 2013 - Řekvičky zná úplně každý, ovšem její příbuzné jsou na tom o poznání hůř. Proto nás dnes portál Vše o vaření blíže seznámí s ředkví bílou, zmíní i černou a nabídnou několik zajímavých receptů z nich.

Ředkve rozhodně nejsou objevem posledních let, ba právě naopak - už 3 000 let před n.l. se pěstovaly v Egyptě. O rozšíření ředkví v Evropě se ovšem později zasloužili Římané. Většina druhů se pěstuje jako jednoletá zelenina a jejich kořenová část má různě zbarvený povrch – bíle, žlutě, karmínově nebo temně hnědočerně až černě.

Ředkví ke zdraví

Řekve jsou velmi cennou zásobárnou zdraví. Obsahují vitamin C, řadu minerálních látek (ve vysokém zastoupení např. železo, draslík, sodík, hořčík, vápník). Dále obsahují silice a fytoncidní látky, které desinfikují sliznice v ústech, podporují prokrvování a uvolňují hleny v nose a hltanu. Hořčičné oleje v nich obsažené mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení a odstraňují zažívací problémy.

Vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, proto je ředkev ideální potravinou pro hubnutí. Vysoký obsah vápníku spolu s účinnými látkami podporujícími prokrvování zase působí na vylučování vody z těla - ředkve jsou tak prevencí ledvinovým a žlučovým kaménkům.

Bílá a černá

Obecně nejznámější jsou díky nabídce obchodů podlouhlé bílé ředkve (označované jako japonské nebo Daikon). Dorůstají až do 40 cm, mají velejemnou dužinu, lahodnou chuť a jsou šťavnaté.

Zvláštní postavení má černá ředkev. Je to typická zimní ředkev, určená ke skladování. Bulvy jsou kulovité, široké 5–9 cm. Název nese po lehce korkovitém temném povrchu, ačkoliv dužina je bílá. Oproti bílým druhům má  velmi výraznou chuť. Používá se jako zelenina a šťáva z ní také jako spolehlivý léčivý prostředek proti kašli.

Co s nimi

Ředkev jíme nejlépe syrovou a to buď v celku nebo jinastrouháme, osolíme, pokapeme olejem, citronem a necháme rozležet. Je dobrá také jako teplá příloha i hlavní jídlo – lze ji smažit, dusit či marinovat, mladé listy se zpracovávají jako špenát. Vařená bílá ředkev chutí silně připomíná chuť řepy. Pokud jsme nachlazení, pijeme šťávu z ředkve ochucenou medem.

Ředkev je nedílnou součástí asijské, zejména korejské a japonské kuchyně - tam jí říkají daikon a je tak významnou součástí místní gastronomie, že se dostala dokonce i do pohádek Hayao Miyazakiho – nejslavnějšího tvůrce japonských animovaných filmů. Oproti svým černým a nebo červeným sestřenicím není štiplavá a tak nebývá složité ji dostat do dětí. Skvělá je nakládaná na sladko-kyselo, třeba s mrkví jakonáplň vietnamských baget bánh mi nebo oblíbených závitků.

Takže až se s bílou ředkví zase potkáte, dejte si ji do košíku. Je to zdravá dobrota a navíc ji můžete velmi nápaditě upravovat.

Japonský těstovinový salát

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Rýžové těstoviny 300 g
  • Hlíva ústřičná čerstvá 150 g
  • Sladké lusky 150 g
  • Sladká sójová omáčka 1 lžíce polévková rovná
  • Mořská sůl 2 lžička kávová vrchovatá
  • Vinný ocet bílý 1 lžička kávová rovná
  • Ředkev bílá 120 g
  • Sezamový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Salát hlávkový 1 hlávka
  • Wasabi pasta 1 lžíce

Postup přípravy:

Rýžové těstoviny uvaříme ve výrazně osolené vodě, scedíme je, ochutíme octem a promícháme s olejem. Očištěnou hlívu ústřičnou osolíme a podusíme asi deset minut ve vlastní šťávě. Lusky přelijeme horkou vodou a stejně tak spaříme ředkev. Jednotlivé části salátu promícháme se sojovou omáčkou, wasabi pastou a dosolíme. Pozor, zelená pasta z japonského křenu je velmi výrazná! Do salátu jí proto dejte jen trochu a dodatečně ji nabídněte těm, kterým její chuť vyhovuje.

Zeleninový salát s cizrnovými měšci a rucolou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Ředkev bílá 1 ks
  • Cibule šalotka 2 ks
  • Rajče 2 ks
  • Okurky salátové 1 ks
  • Paprika červená 1 ks
  • Kukuřice jemná v mírně slaném nálevu 1 ks
  • Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Salát kadeřavý rosso 1 hlávka
  • Sár mozarella 1 ks

Postup přípravy:

Salát omyjeme a nakrájíme na větší díly, poklademe na talíř. salátové okurky, papriku a rajčata nakrájíme na kolečka, dáme na talíř, posypeme pokrájenou šalotkou a kukuřicí, zastříkneme olivovým olejem a dozdobíme kolečky mozarelly (můžeme využít i baby mozzarellu). přidáme usmažené cizrnové měšce (dají se koupit jako polotovar, ale salát je výborný i bez nich).

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz