Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Oříšky jsou zdrojem energie a skvěle chutnají

Oříšky jsou zdrojem energie a skvěle chutnají

22. 11. 2013 - Ať už máte nejraději vlašáky, buráky, lískáče, pistácie nebo kešu, všechny ořechy jsou velmi výživné a skvělé jako ingredience při vaření. Pojďme si tedy před nastávající zimou, kdy se nám energie bude hodit, říct co s nimi. Vše o vaření představuje ořechy v plné kráse.

Nenahraditelné

Ořechy jsou samozřejmě výborné samy o sobě, ať už čerstvé nebo pražené, ale bezpečně by se bez nich neobešla dlouhá řada moučníků, dezertů a cukroví. Ostatně blížící se vánoční pečení  by bez vlašáků, mandlí a kokosu snad ani nemohlo existovat. Chuť ořechů a jader skvěle vynikne také s ovocem a mléčnými výrobky. Zajímavé je však jejich využití na slano. Skvěle se hodí k sýrům, zelenině i masu, jsou vhodné také do pomazánek, paštik a nádivek.

Zdraví prospěšné

Ořechy jsou však také mimořádnou zásobárnou zdraví. Např. vlašské ořechy prokazatelně snižují cholesterol, pekanové ořechy jsou přírodním lékem na chřipku a nachlazení, arašídy - to vás možná překvapí - pomáhají hubnout. Tuk, bílkovíny a vláknina v nich obsažené vám totiž pomohou udržet pocit sytosti déle, takže nebudete mích chuť na další jídlo.

Pistácie pro změnu snižují krevní tlak, para ořechy jsou prevencí rakoviny, mandle pomáhají vyrovnat se s diabetem a lískové oříšky podporují zdraví celkově. Je to tím, že jsou bohaté na srdci prospěšné mononenasycené tuky a jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou lískové ořechy bohaté na vlákninu, vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin, což z nich dělá všestranně zdravou potravinu.

Pozor na kvalitu

Vzhledem k vysokému obsahu olejů (které jsou jinak zdraví velice prospěšné) všechny ořechy a jádrasnadno žluknou, mohou plesnivět nebo je napadají červi. Může se vám také stát, že narazíte na ořechy staré, které mohou být krom napadení plísní prostě seschlé. Z toho důvodu je kupování ořechů  riskantní a je lepší si najít ověřený zdroj, nejste-li samozásobitelé. Při výběru se však můžete spolehnout na své smysly - pokud jsou ořechy cítit zatuchlinou, budou pravděpodobně žluklé či plesnivé, seschlé ořechy zase poznáte pohledem.

Co když jsou však na pohled pěkné ořechy hořké, jak to často bývá především u ořechů vlašských? Pokud jsou letošní a ještě viditelně čerstvé, může za to slupka, u ní je mírně nahořklá chuť normální. U starších ořechů však hořkost většinou znamená plíseň nebo žluklost, a proto pryč s nimi.

Alergen

Bohužel, ořechy všeho druhu patří k nejsilnějším alergenům, což samozřejmě s jejich kvalitou nijak nesouvisí. Alergizují, i když projdou tepelnou úpravou, byť pak mohou být potíže jimi způsobované menší. Tím se liší například od zeleniny, která po uvaření či upečení přestává alergiky trápit.

Může se navíc stát, že se alergie na ořechy objeví i u lidí, kteří s ní zatím problémy neměli – ohroženější jsou samozřejmě ti, kdo už trpí alergií na něco jiného. Mezi příznaky patří krom škrábání v krku a ústech po požití ořechů a dýchacích potíží také trávicí problémy.

Pokud však překonáte všechna úskalí ořechů a jader, odmění se vám nezaměnitelnou chutí a pořádnou dávkou zdraví. Běžte se tedy předzásobit a vyzkouušejte některý z námi vybraných receptů. Určitě si pochutnáte.

Sýr brie s ořechy

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Vlašské ořechy 100 g
  • Med včelí 4 lžíce polévková rovná
  • Sýr Brie á 180 g 2 ks
  • Chilli vločky 2 špetky

Postup přípravy:

Ořechy v kastrůlku nasucho  orestujte.Ořechy dejte stranou a ve stejném kastrůlku ohřejte med a přidejte chilli . Na talířky dejte porci sýra , přelijte medem a posypte ořechy. Podávejte jako předkrm.

Špenátový salát s ořechy

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Jablko zelené 2 ks
  • Med včelí 3 lžíce polévková rovná
  • Jablečný ocet 50 ml
  • Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Baby špenát 250 g
  • Vlašské ořechy 120 g
  • šalotka 1 ks
  • Hrubě nadrcený pepř 2 lžičky
  • Sýr Cottage 150 g

Postup přípravy:

Šalotku a jablka nakrájejte na plátky.Šalotku orestujte na oleji,přidejte nakrájená jablka,jablečný ocet,med a pepř.Poduste 10 minut.Do mísy dejte opraný,osušený špenát,posypte ořechy,přidejte jablka i s vydušenou šťávou,promíchejte,nahoru přidejte sýr a
hned podávejte.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz