22. 11. 2013 - PRAHA - Podle oficiálních statistik je v Čechách spotřeba kávy na hlavu 4 kilogramy. Při představě, že na jeden šálek potřebuje průměrně 7 gramů kávy, činí spotřeba úctyhodných 570 káv na každého našeho občana. Také máte svou oblíbenou? Anebo chce jít někam, kde je káva servírovaná opravdu kvalitně, či je vám příjemné prostředí?
Martin Kraut, organizátor soutěže Czech Bar Awards, si díky kontaktu s předními barmany, baristy a majiteli podniků před šesti lety uvědomil potřebu české soutěže, která by mimo jiné poměřila úroveň české nápojové kultury se světem a přinesla nové trendy a inspiraci pro ostatní podniky. "Chci, aby lidé věděli, kde dostanou kvalitní koktejl, kávu či pivo, ale i to, který podnik odráží poslední světové trendy, a osvěžuje tak nápojovou kulturu v Česku - ať už novinkami v nabídce či prostředím, v němž se nápoje podávají," říká Martin Kraut, jehož vydavatelství především prostřednictvím odborného časopisu Barlife už deset let pomáhá zvyšovat úroveň české nápojové gastronomie.
V letošním roce se nejlepší kavárnou stal Můj šálek kávy v pražském Karlíně.
Obr. Generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický, Joshua Fontaine a Adam Tsou. Joshua Fontaine a Adam Tsou (Quixotic Projects), patří k nejrespektovanějším osobnostem současné pařížské gastronomické scény a ve francouzské metropoli provozují tři úspěšné podniky.
Není to jednoduché. Na sto členů poradního sboru se v průběhu roku vydává do terénu a vybírá ty nejlepší z nejlepších. Sestaví seznam finalistů a pak deset odborníků v gastronomii poměřuje velké množství parametrů. Nejsou to parametry jen viditelné okem, jako např. čistota okolí či viditelnost vývěsního štítu. Jsou to ale i věci, které my, návštěvníci kavárny, na první pohled nevidíme. Odborníci si všímají uniforem, upravenosti personálu, navázání očního kontaktu i pouhého úsměvu na přivítanou. Při hodnocení je zásadní samotný nápoj. Posuzuje se práce baristy, kvalita v poměru k ceně a především soulad nápoje s požadavky na něj kladenými tj. např. créma, pěna či odpovídající šálek.
I vy, až půjdete do svého oblíbeného podniku, všimněte si, kdo a jak vám připravuje kávu. Známkou kvality je také rychlost a zručnost obsluhy. Nikdo z nás nechce čekat na svou objednávku dlouho či ji při servírování najít ve svém klíně.
A jaké jsou ty nejlepší z nejlepších? Podle žebříčku sestaveného z výsledků letošních Czech Bar Awards vám můžeme doporučit:
partner kategorie Julius Meinl Coffee
1. Můj šálek kávy, Křižíkova 105, Praha 8
2. Café Savoy, Vítězná 124/5, Praha 5
3. Cafe-Cafe, Rytířská 10, Praha 1
4. Café Fara, Klentnice 166, Klentnice
5. Café Louvre, Národní 1987/22, Praha 1
6. Café Lounge, Plaská 615/8, Praha 1
Obr. Vítězná kavárna Můj šálek kávy
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.