21. 11. 2013 - VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Tak jako děti napjatě čekají na Ježíška, dospělí v mnoha rodinách stejně netrpělivě čekají na to, jak se povedl oblíbený bramborový salát. Pokrm, který se stal českou vánoční tradicí, představuje v každé domácnosti originál a existuje v nespočetných variantách, protože konečný výsledek závisí na použitých surovinách a „tajných“ přísadách. Vlastní recept na lehoučký a neodolatelný bramborový salát, který již nebude chybět na vaší štědrovečerní tabuli, připravila pro vyznavače zdravějšího a lehčího stolování Mlékárna Valašské Meziříčí. Zkuste tentokrát vykouzlit tuto báječnou štědrovečerní pochoutku s pomocí Bílého jogurtu z Valašska, díky němuž bude váš letošní bramborový salát lehkou delikatesou jemné a lahodné chuti, na které si pochutná celá rodina.
„Pro ty, kteří si nemohou dopřát tradiční vánoční pokrmy ze zdravotních důvodů nebo dávají přednost zdravějším a lehčím jídlům, jsme připravili recept na odlehčený bramborový salát s Bílým jogurtem z Valašska,“ říká Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Bílý jogurt z Valašska je jedním z našich nejlepších výrobků, který získal řadu ocenění a nese také značku kvality KLASA,“ dodává Radka Benešová.
Bílý jogurt z Valašska se vyznačuje jemnou a lahodnou chutí. Středně tučný jogurt s obsahem tuku 3 % obsahuje živé jogurtové kultury a je držitelem značky kvality Klasa, kterou získávají kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky českého původu. Zároveň si vysloužil ocenění „Nejlepší bílý
jogurt 2010“ a Bílý jogurt z Valašska 500g se stal Regionální potravinou Zlínského kraje roku 2011. Tento výrobek lze využít v teplé i studené kuchyni, jako součást salátů, dortů, pomazánek a dalších kulinářských specialit.
Brambory omyjte a vložte do hrnce s vodou, uvařte do měkka a nechte vystydnout. Po vychladnutí brambory oloupejte a protlačte přes mřížku na bramborový salát. Vejce uvařte natvrdo. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na stejně velké kousky a rovněž uvařte. Potom vejce zchlaďte a zeleninu nechte okapat. Do mísy postupně přidávejte nakrájenou cibuli (tu po nakrájení můžete přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti) a ostatní zeleninu. Zamíchejte a přidejte vajíčka. Ochuťte pepřem, hořčicí a trochu soli dle chuti. Nakonec přidávejte postupně bílý jogurt, který spojí všechny chutě.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.