27. 11. 2013 - PLZEŇ - Restaurační prostory plzeňského kulturního domu Jas získaly díky konceptu Plzeňského Prazdroje zcela nový interiér. Stylové prostředí pivnice Originál 1869 a tankový Gambrinus si ihned získaly mezi hosty velkou oblibu.
Budova nese název Kulturní dům Jas a byla postavena v 30. letech minulého století. Do dnešní doby si zachovala svůj původní architektonický ráz s funkcionalistickými prvky. Objekt byl součástí velkého sportovního areálu tehdejší Dělnické tělovýchovné jednoty (DTJ II) na Pražském předměstí – Petrohradě. Restaurační prostory však až do nynější změny nesly výrazné stopy 70. let dvacátého století. Interiér již přestal vyhovovat nárokům hostů na prostředí, kde by se cítili dobře, a tak došlo k výrazné proměně.
„Pivnice Originál 1869 nepřináší originalitu jen v názvu, ale nabízí zcela nový, originální interiér s prvky, které odkazují na tradiční suroviny používané při výrobě nejoblíbenějšího českého piva Gambrinus,“ zdůvodňují své rozhodnutí zvolit koncept Plzeňského Prazdroje a dát interiéru zcela novou podobu majitelé Láďa Hrabačka a Mirek Řehout, a dodávají: „JAS získal novou, útulnou, stylově čistou a moderní podobu. Již krátce po otevření nasvědčují první ohlasy hostů, zejména mladých lidí, tomu, že jsme se rozhodli správně.“
Nové stylové prostředí plzeňské pivnice Originál 1869 ilustruje původní výrobu českého piva ze základních pivovarských surovin: českého chmele, ječmene a vody. V tradičním prostředí pivnice zdůrazňuje interiérové řešení moderní prvky. Základem je masivní dřevěný nábytek, lavice a obložení stěn. Nechybí ani stylizované logo značky Gambrinus na opěradlech židlí a na stěnách pivnice.
Hlavním pivem, a mezi hosty nejoblíbenějším, je zde tankový Gambrinus Originál 10°. Za ním následují ležák Pilsner Urquell, ležák Gambrinus Nefiltrovaný a čepované nealkoholické pivo Birell. Novému konceptu restaurace odpovídá i jídelní a nápojový lístek, který je rozšířen o speciality podávané k pivu. Základem však zůstává poctivá česká kuchyně s oblíbenými tradičními jídly v současném pojetí moderní gastronomie. Kapacita pivnice je 110 míst, z toho 50 míst v kuřácké a 60 míst v nekuřácké, oddělené části. V objektu kulturního domu jsou také dvě klubovny – salonky o kapacitě 70 a 40 míst a velký společenský sál, který nabízí více než 400 míst.
Jaký má pivnice přístup k hostům? „Naším krédem a filozofií je pouze a jen spokojený zákazník, který si pochutnal jak na kvalitním jídle, tak na výborně ošetřeném čepovaném pivu,“ říká Mirek Řehout.
„Máme to z pivovaru kousek,“ reaguje obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Zítek a dodává s úsměvem: „A tak tu bude jistě vždy zcela čerstvé, výborně ošetřené a načepované pivo. Asi sem občas ´na jedno´ zajdu. Vždyť pivnice v KD JAS získává pravidelně nejvyšší ohodnocení v kvalitě čepovaného piva a s tím spojených služeb. Nebylo náhodou, že už v roce 1994 obdržela tato vyhlášená pivnice ocenění plzeňského sládka“.
Plzeňský kulturní dům Jas s pivnicí Originál 1869 se podobou svého interiéru, ale i kvalitou čepovaného piva, zařadil mezi úspěšné stylové pivnice značky Gambrinus a stal se již patnáctou restaurací stejnojmenného konceptu.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.