27. 11. 2013 - PRAHA - Letos o kapra u štědrovečerní večeře nepřijdeme. I když ještě všechny výlovy neskončily, prvotní odhady ukazují, že kaprů bude dostatek a poptávku českých zákazníků prodejci bez problémů pokryjí.
„K českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr. Nedovedeme si představit, že bychom je zákazníkům nedokázali nabídnout, jsme přeci rybářskou velmocí,“ sděluje Ing. Jan Hůda, Ph.D., předseda Rybářství Třeboň, a. s. a dodává: „Díky příznivému počasí můžeme s výlovy pokračovat až do konce listopadu, kdy budou známa všechna čísla, a budeme moci vyhodnotit letošní sezónu. Prozatím se zdá, že rok 2013 bude průměrný. I přes problémy spojenými s letošními záplavami, to zákazníci nijak nepocítí.“
… tradiční výrobek jihočeského rybníkářství, Třeboňský kapr, užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007?
Toto evropské značení umožňuje snadnější orientaci zákazníků v Evropě a bezesporu podtrhuje známou kvalitu jihočeských sladkovodních ryb.
Bude štědrovečerní kapr smažený, pečený, nebo na pivě? Inspirujte se receptem na lahodného pivního kapra.
Suroviny:
Postup:
Kapra osolíme, opepříme a pokapaného pivem necháme v chladu asi hodinu odležet. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Na základ dáme porce kapra a zalijeme pivem, přidáme mletou papriku a kmín. Dusíme do měkka. Naservírovaného kapra pokapema citronem a posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s bramborem.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.