Autor receptu
AKADEMIE KVALITY
Recept pro vás uvařil
Akademie Kvality
(na fotografii vlevo)
Počet porcí:
6-8 porcí
Doba přípravy:
60 minut
Postup
Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
3. Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
4. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
5. Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
6. Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.