27. 11. 2013 - Vína z České republiky i Slovenska se zúčastnila významné a tradiční soutěže Vinandino 2013, konané v San Juanu a v Mendoze (Argentina) Mezi více než 750 soutěžícími víny ze 13 zemí získala zlatou medaili Pálava 2011 pozdní sběr z řady Velký Sonberk, vinařství Sonberk a.s. z Popic; ze stříbrné medaile se budou těšit ve vinařství Josef Valihrach v Krumvíři (Hibernal 2011 Moravské zemské víno).
„Pořadatelé požádali naši redakci časopisu SOMMELIER, aby oslovila několik výrobců z České republiky a Slovenska a pomohla tak zajistit co do počtu alespoň symbolickou účast obou zemí v soutěži,“ vysvětluje Dr. Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu SOMMELIER. „Velmi restriktivní a ochranářská politika znesnadňuje dovoz vín do Argentiny, proto jsme mohli vybrat jen šest vzorků, s jejichž odbavením nám pomohla výborná spolupráce s velvyslanectvím Argentiny v Praze, které ochotně vystavilo potřebné dokumenty, aby se vína soutěže mohla zúčastnit. Sedmý vzorek, malé lahvičky Tokaje, jsem vezl v kufru. K bezpečnému transportu vín jsme poprvé použili speciální patentní polystyrenové boxy od pana Svozila ze Svatobořic-Mistřína a nejen, že se výborně osvědčily, ale vzbudily značný zájem i v samotné Argentině.“
Vinandino je s dvacetiletou historií nejstarší a nejvýznamnější mezinárodní soutěží na jihoamerickém kontinentu. Letošní ročník byl o to významnější, že se jednalo o soutěž, předcházející světovému kongresu OIV (Mezinárodní organizace pro révu a víno), jejíž prezidentkou je aktuálně argentinská enoložka Claudia Quini.
„O významu soutěže Vinandino pro OIV svědčí, že vedle samotné prezidentky OIV a mne, který zastupuji ve vedení exekutivy generálního ředitele Federica Castellucciho po dobu jeho dlouhodobé stáže v Římě,“ uvedl doktor Yann Juban, zastupující ředitel OIV „zasedli v mezinárodní porotě předsedové enologické komise OIV profesor Valeriu Cotea z Rumunska, vědecká tajemnice komise metodologie laboratorních analýz Regina Vanderlinde z Brazílie, předseda vzdělávací podkomise profesor Juan Gomez Benitez ze Španělska nebo vědecká tajemnice vinohradnické komise Carla Aruani z Argentiny... Nevzpomínám si, že by na některé ze soutěží byl dohled OIV tak masivní!“
Úplné výsledky soutěže Vinandino 2013 lze stáhnout z odkazu zde. Z nich je patrné, že naprostou většinu soutěžících (i oceněných) vín tvoří vína ze zemí společného jihoamerického trhu Mercosur. Pořadatelům se bohužel nepodařilo, navzdory zapojení zastupitelských úřadů, naplnit vizi co nejreprezentativnější účasti zemí, produkujících víno. O to větší ohlas si vedle medailových vín z České republiky a ze Slovenska vysloužila i německá vína. I u nás dobře známé vinařství sourozenců Anselmannových patřilo s velkou zlatou, čtyřmi zlatými a čtyřmi stříbrnými medailemi k nejúspěšnějším účastníkům vůbec.
„Soutěž byla rozdělena do dvou částí – v San Juanu jsme hodnotili vína z butikových vinařství, vína z malé domácí produkce, stolní vína a speciální vína, ať přírodně sladká nebo fortifikovaná,“ říká Luboš Bárta. „Speciální komise hodnotila pisco, grappu, aguardente, brandy a další destiláty vinného původu. Po přesunu do Mendozy pak sedm komisí hodnotilo šumivá, bílá, růžová a červená vína. Subjektivně musím přiznat, že tolik vynikajících červených vín během jediné soutěže jsem neochutnal už dávno! Neuvěřitelným zážitkem bylo, že v době, kdy na našich vinicích ještě někde čekají hrozny na sklizeň bobulových výběrů ročníku 2013, v horských údolích And se už připravuje sklizeň dozrávajících stolních hroznů ročníku „2014“, které se musejí dostat na americký a evropský trh před Vánoci. Moštové odrůdy se budou sklízet ale až po Novém roce. Vedle radostných a povzbuzujících zážitků jsme ale zažili také zemětřesení, žhavou tropickou smršť Zonda a na poslední chvíli byl zrušen náš let helikoptérou nad vinicemi poté, co se zřítil vrtulník s guvernérem provincie. Účast na mezinárodních soutěžích je někdy docela dobrodružná! Ostatně, to se dočtou čtenáři v příštím čísle Sommeliera.“
Na rozdíl od jiných mezinárodních soutěží, úspěšní vinaři dostanou diplomy a masivní kovové skutečné medaile z Vinandina jen pár dnů po jeho skončení. „Pořadatelé měli všechno tak připravené, že jsme dostali vytištěné a podepsané diplomy i medaile včas ještě před brzkým ranním odletem. Skvělý výkon!“
Bodovala také vína ze Slovenska, která získala 2 stříbrné medaile.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.